La Palmeraie op naturistisch Ile du levant

Naturisme is een stroming, een beleving, die niet alleen gezamenlijke naaktheid verkondigt, maar ook staat voor bewegen, respect voor de natuur en gezond eten. Op Ile du Levant, een klein eiland in het Franse deel van de Middellandse Zee en behorende tot de eilandengroep van Hyères, is het naturisme al gemeengoed sinds 1932.

Plage des Grottes

Plage des Grottes

Het eiland is het oudste naturistencentrum ter wereld en bloot zijn is op vele plaatsen, zoals op het strand, zelfs via een gemeentelijke verordening verplicht gesteld. Op deze wijze kunnen er in ieder geval geen misverstanden over ontstaan.

Sentier Roussea

Sentier Roussea

Primitief karakter

Ile du Levant onderscheidt zich door zijn wat primitieve karakter. Alles gaat in principe te voet omdat er maar een handvol onmisbare auto’s op het eiland zijn. 25 jaar geleden pas is er elektriciteit aangelegd, het water wordt opgepompt uit ondergrondse bronnen, de meeste paden zijn onverhard en de natuur is er beschermd. Bij gebrek aan straatverlichting is het ’s nachts oerdonker, hetgeen een prachtig uitzicht geeft over verre sterrenstelsels en de melkweg.

Toch kent het eiland genoeg luxe. Er zijn weliswaar geen campings maar wel voldoende huisjes, kamers, bungalows of hotels die genoeg comfort bieden, al dan niet met zwembad. En er zijn terrasjes en restaurants.

Lekker en gezond eten

Tot de gevestigde orde behoort het restaurant “La Palmeraie”, hetgeen vertaald kan worden als Palmplantage, en dat al veertien jaar wordt gerund door eigenaresse Sandrine. Het ligt langs het hoofdpad dat van de haven naar het dorp voert, op slechts een paar honderd meter lopen van de zee, omgeven door grote palmbomen. Het geldt als het beste restaurant van het eiland, en om deze reden komen mensen van andere eilanden en de kust ook hier om te genieten van een perfect verzorgde maaltijd.

Restaurant La Palmeraie

Restaurant La Palmeraie

Tussen de middag biedt Sandrine een naturistisch terras tussen de palmbomen aan, compleet met luie stoelen en hangmat, om te genieten van een frisse en gezonde lunch. ’s Avonds opent de overzijde van het pad, met een overdekt deel en een terras. Het oogt tropisch, hetgeen versterkt wordt door de grote flessen Antilliaanse rum waaruit standaard voor elke gast een digestief wordt geschonken. In de avonduren wordt er doorgaans gewoon kleding gedragen op het eiland, hetgeen ook in La Palmeraie het geval is.

Gemoedelijke sfeer

Na een aperitief, zoals bijvoorbeeld de huisgemaakte en lokale sinaasappelwijn, biedt in een gemoedelijke sfeer de handgeschreven en levensgrote kaart een aantal klassiekers aan. Hieronder vallen de gegratineerde mosselen met hazelnoten of de aubergines met geitenkaas als entree, en de gamba’s met peterselie en frambozen of de grote biefstuk met doodstrompetten als hoofdgerecht.

De menukaart à 29 €.

De menukaart à 29 €.

Naast vaste items wordt regelmatig de keuze uitgebreid met bijvoorbeeld verse vis. Het geheel arroseren met een wijn van Porquerolles, een eiland ietsje verderop, maakt het smulfestijn helemaal compleet. Voor een 3-gangen menu inclusief toetje maar exclusief drank betaal je slechts 29 €, hetgeen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding vertegenwoordigt, helemaal gezien de uitzonderlijke locatie.

Niet alleen het eiland is een excellente plek om eens, weg van de drukke wereld, ongedwongen helemaal tot rust te komen. La Palmeraie is ook zo’n oase waar je even alles kunt vergeten en onbezorgd kunt genieten van een uitgebreide en goede maaltijd. Gewoon verwennerij in een heerlijk oord.

De keuken van de Palmeraie met eigenaresse Sandrine

De keuken van de Palmeraie met eigenaresse Sandrine


 
 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.


 

Comments are closed.