Laat je verrassen in muzikaal Puglia!

Een vakantie naar Italië. De meeste mensen zullen kiezen voor Toscane of Le Marche, voor grote steden als Florence of Rome. Dit is begrijpelijk, want het zijn prachtige steden in een even zo mooi landschap. Maar door je te beperken tot deze populaire plaatsen mis je zo veel moois van Italië. Want Italië is moeilijk één land te noemen; de cultuur, natuur, taal en mensen in Zuid-Tirol verschillen hemelsbreed van die in de hak van Italië, in Puglia. Ik kan dan ook iedereen aanraden eens een minder bekende streek in Italië te bezoeken en neem jullie vandaag digitaal mee naar het zuidelijke Puglia.

Puglia music

Culinair genieten in Puglia

Puglia music 3

“No Stress” uitzicht tijdens de lunch bij Lido Beija Flor

MyPugliaExperience

Samen met 23 andere “storytellers” uit Italië, Nederland, België, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Oostenrijk was ik uitgenodigd om een week in Puglia door te brengen om deze prachtige regio te ontdekken. We reisden van de zee tot aan de bergen, zagen prachtige baaien en ruige rotskusten en luisterden naar traditionele muziek in de historische centra van charmante dorpjes.

Voor de muziekgroep, waar ik aan deelnam, is de eerste tussenstop in de nauwe straatjes van Nardò. Hier luisteren we naar “la pizzica”, de traditionele muziek van de Salento, gespeeld door Ruggiero Inchingolo. Vervolgens reizen we door naar het Palazzo Palmieri voor een workshop volksdansen en het spelen van de tamburello, de tamboerijn. Hier blijkt maar al te snel dat muziek niet mijn sterkste kant is. Ik raak uit de maat, houd het tempo niet bij en blijk geen muzikaal wonder te zijn. Gelukkig is er in het programma ook plaats voor iets waar ik wat meer verstand van heb; een bezoek aan het plaatselijke kerkje met aandoenlijke fresco’s en een bezoek aan een ipogeo, ondergrondse olijvenpers. De tweede dag is het de beurt aan de Cantrici di Cannole, een groep oudere vrouwen die de traditionele muziek van de regio zingt. We maken kennis met de rijkdom aan muziekgeschiedenis, de verschillende muziekstijlen en dansen.

Puglia De vrouwen van Cannole zingen de traditionele liederen

De vrouwen van Cannole zingen de traditionele liederen

De volgende dag gaan we het water op. We maken een bootexcursie en verwonderen ons over het diepblauwe water en de prachtige rotskusten. Al zwemmend verkennen we enkele grotten die deels onder water liggen. We varen langs vissersboten, waar de vissers trots hun vangsten in de lucht houden. De avond is magisch, wanneer we deelnemen aan het Festa di Santa Domenica, een lichtfeest ter ere van de patroonheilige van Scorrano. Talloze houten stellages die in de stad zijn opgebouwd, sommigen tot wel veertig meter hoog, worden ‘s avonds verlicht met tienduizenden lampjes, en tot leven gebracht met vuurwerk en muziek. Eens een festival om de overwinning op de Zwarte Dood, de pest, te herdenken, is het nu een geweldig spektakel dat je niet mag missen wanneer je in Puglia bent!

esta di Santa Domenica

Festa di Santa Domenica, een lichtfeest ter ere van de patroonheilige van Scorrano

Cultureel Puglia en de geluiden van traditie

Gedurende de week brengen we ook een bezoek aan het oude, maar prachtig gerestaureerde Teatro Petruzzelli in Bari en krijgen we een sneak preview van het muziek en dans Festival Della Valle d’Itria in Martina Franca. We bezoeken het historische centrum en het kasteel van Barletta en we zien eindelijk ook de trulli, waar Puglia zo bekend om is. De kleine ronde huizen werden oorspronkelijk bewoond door arme boeren, gebouwd zonder cement zodat deze snel weer afgebroken konden worden. Zo kon men aan de belastingen ontsnappen. Tegenwoordig wonen er nog steeds mensen in, en het was prachtig dat wij in Locorotondo spontaan uitgenodigd werden om binnen te komen kijken.

De trulli van Locorotondo

De trulli van Locorotondo

In Carpino speelt een oude man op de chitarro battente en de handgemaakte castagnetten

In Carpino speelt een oude man op de chitarro battente en de handgemaakte castagnetten

Het muzikale hoogtepunt is misschien wel Carpino, waar we echt kennismaken met de muziek en de instrumenten van de regio. Waar de Cantori di Carpino met hun chitarra battente (authentieke gitaar) en de tamburello (tambourijn) het verhaal vertellen van de gemeenschap, de oude verhalen en mythen tot leven brengen. Een oude man zit op een krukje voor zijn huis. In het plaatselijke dialect spreekt hij een paar woorden, en begint te spelen op de zelfgemaakte gitaar die hij vasthoudt. Een man die naast hem staat begint te zingen en geeft het ritme aan met handgemaakte castagnetten. We volgen het spoor van de zanger en songwriter Matteo Salvatore, en sluiten de week spectaculair af in de baai van het charmante dorpje Polignano a mare. Hier vieren we feest onder de ondergaande zon, luisteren naar en dansen op de traditionele muziek, en zwemmen we om middernacht in de prachtige baai van Polignano.

Ruggiero Inchingolo (rechts) speelt de muziek van Luigi Stifani

Ruggiero Inchingolo (rechts) speelt de muziek van Luigi Stifani

De baai van Polignano

De baai van Polignano

Puglia heeft een plekje in mijn hart veroverd

Om Puglia alleen muzikaal te ontdekken, zou de regio tekort doen. Maar gelukkig hebben wij ook de ruige natuur en de prachtige kustlijnen kunnen zien. Hebben we gezwommen in verborgen grotten en gestruind door prachtige olijfgaarden. En bovenal hebben we heerlijk gegeten. De meest verse burrata, handgemaakte orecchiette en zelfs ook zee-egel. Deze kwam vers uit de zee en werd ter plekke voor ons schoongemaakt in de haven van Bari.
Het prachtige en gastvrije Puglia steelt je hart, met de prachtige zee, de paradijselijke zandstranden en witte rotskusten, de uitstekende gastronomie, de trulli, schilderachtige dorpjes en historische steden. We hebben genoten en ik zou zo graag weer terug willen gaan. Maar vooralsnog geniet ik van de herinneringen. De uitzichten op prachtige dorpjes, die zo fotogeniek en onontdekt zijn. De authenticiteit van de mensen en de regio. De gastvrijheid die we overal ervaren hebben. De muziek klinkt nog na in mijn oren, en ik begin spontaan te zingen in het dialect van Puglia; nani nani nani na, beddu l’ amore e chi li sap fa!

Puglia music Aniek Rooderkerken 9

Zee egel

Puglia music Aniek Rooderkerken 7

Meer zien en lezen? Volg de hashtag #weareinpuglia of #MyPugliaExperience op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest.

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *