Ontdek India in Durban

Je zou het misschien niet denken, maar het Zuid-Afrikaanse Durban is de perfecte plek om de Indiase cultuur, buiten India, te leren kennen. Durban heeft namelijk de grootste Indiase gemeenschap ter wereld. En dit is goed te zien aan de restaurants, tempels en markten in de stad.

Durban-Victoria-Street-Market

Victoria Street Market in Durban, een beetje India in Zuid-Afrika.

In India wordt weleens gegrapt dat Durban de grootste Indiase stad buiten het land is, eigenlijk klopt dat ook wel een beetje. Sinds het einde van de 19de eeuw nam de Indiase populatie in Kwazulu-Natal, de Zuid-Afrikaanse provincie waarin Durban ligt, met sprongen toe. Dankzij het subtropische klimaat bloeide de suikerriethandel in en rond Durban welig en daar waren een heleboel arbeiders voor nodig. Nadat de Britten de macht in handen kregen door tijdens de Battle of Congella in 1842 de Boeren te verslaan, brachten zij duizenden Indiase arbeiders van India naar Kwazulu-Natal om in de suikerrietindustrie te werken. In deze periode ging het nog vooral om dwangarbeiders, maar later die eeuw kwamen ook de vrije Indiërs naar Durban. Onder hen van de meest beroemde Indiër ooit: Mahatma Ghandi, die vanuit zijn Phoenix Settlement geweldloos verzet predikte onder de grote Indiase bevolking in Durban en omgeving.

Een bezoek aan Durban is dus een perfect excuus om de Indiase cultuur buiten India eens wat beter onder de loep te nemen. Deze 5 Indiase hotspots mag je in Durban zeker niet missen.

1. Victoria Market

Zodra je de overdekte Victoria Market binnen gaat, stap je van Zuid-Afrika in een paar seconde India binnen. Al je zintuigen staan meteen op scherp. In deze enorme markthal vind je in de ruim 170 stalletjes alles wat je je maar kunt voorstellen: honderden soorten kruiden en specerijen, kralen, gevlochten manden, bloemenkransen, sari’s en sjaals en oriëntaals keramiek. De Victoria Markt is groot genoeg om je een uur of twee helemaal onder te dompelen in de Indiase cultuur.

Victoria Street Market, Durban

Victoria Street Market: de plek in Durban om Indiase kruiden, specerijen en kralen te kopen.

2. Phoenix Settlement

Aan de rand van de Kwamashu Township vind je de Phoenix Settlement. Deze nederzetting werd aan het begin van de 20ste eeuw door Ghandi opgericht. Hij bouwde op deze grond een aantal boerderijen en gaf deze aan een aantal lokale Indiase families, die hierdoor in alle vrijheid een bestaan konden opbouwen. Je kunt het huis van Ghandi nog steeds bezoeken: er is een kleine tentoonstelling over Ghandi’s leven in Durban en zijn nalatenschap.

Ghandi in Durban

Mahatma Ghandi woonde vanaf het einde van de 19de eeuw in Durban. Hij stichtte de Phoenix Settlement.

3. Bunny chow

De specialiteit van Durban, met Indiase roots, die je echt moet hebben geprobeerd: Bunny Chow. Dit is een uitgehold stuk brood dat is opgevuld met curry. Je kunt een Bunny Chow ‘to go’ halen, dan betaal je ongeveer €1. Ga je er voor zitten en neem je een uitgebreidere variant, met allerlei salades en sambals erbij, dan ben je ongeveer €3,50 kwijt. De beste bunny chow van Durban eet je volgens de kenners bij Capsicum aan Umgeni Road, maar bij de meeste eetcafés en restaurants kun je bunny chow bestellen bij de lunch.

4. The Oyster Box Hotel

Het beste curry buffet van heel Durban vind je niet in de Indiase buurt, maar in The Ocean Terrace restaurant van The Oyster Box Hotel. Het buffet is legendarisch te noemen met meer dan 10 verschillende curry’s, overheerlijke naan en diverse groenten, sauzen en sambals. En zoals het een goed buffet betaamd, is het ook nog eens ‘all you can eat’. Bovendien is een etentje bij The Ocean Terrace meteen een goede reden om de Umhlanga buurt in het noorden van Durban, met het mooie strand en de Gateway Mall, te bezoeken.

The Oyster Box Durban

De beste curry’s eet je in Durban bij het curry buffet in The Ocean Terrace van het Oyster Box Hotel. Meteen een goede reden om dit prachtige deel van Durban te ontdekken.

5. Wandeling door de Indiase buurt

Grofweg ligt de Indiase buurt in Durban rond Grey Street, Bertha Mkhize Street en Denis Hurley Street. De pastelkleurige huisjes werden in de jaren ’20 en ’30 gebouwd als winkelpanden waar de families van de koopmannen boven of naast konden wonen. Tijdens het Apartheidsregime werd het de inwoners lastig gemaakt, doordat zij wel in het district mochten werken, maar niet wonen. Veel buurtbewoners trokken richting The Phoenix Settlement. Toch bleven veel winkels voortbestaan, zelfs tot de dag van vandaag, waardoor de wijk nog een echte Indiase vibe heeft en je er nog volop sari’s, specerijen en Indiase kruiden kunt kopen.

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Comments are closed.