Ardennen Culinair

Wie aan de Ardennen denkt, denkt in eerste instantie wellicht net als ons aan wild vlees en patat. Maar in de Franse en Belgische Ardennen zijn veel restaurants te vinden die delicate gerechten aanbieden.

Een kunstwerkje van bloemen courgette.

Een kunstwerkje van bloemen courgette.

Het begrip Ardennen is overigens niet triviaal: de geologische Ardennen bestrijken het gebied tussen Luik en net ten zuiden van de Belgische grens waar de toeristische Ardennen een ruimer gebied meenemen tot aan de Nederlandse grens en aan de zuidkant Sedan. In het kader van een Europees project (Ardennen all Access) wordt het zuidelijk gebied intensief voor toerisme ontwikkeld. Dit gebied is relatief onbekend onder Nederlanders, die zich vaak beperken tot Durbuy, Spa en Roche-en-Ardenne.

Het symbool van de Ardennen is het zwijn, maar deze kom je niet als wild op de kaart tegen. Wel is er rund uit Nederland en de Wye-vallei te vinden, parelhoen, forel uit de Maas en Ardenner rode kalkoen. Uiteraard is er ook varkensvlees en in het Franse gedeelte foie gras op de kaart te vinden.

Diners in de Franse Ardennen

In Charleville-Mézières aten we in het restaurant “La Table d’Arthur”, in een kelder van een pand aan het einde van een steegje. Het steegje zelf is een stuk minder uitnodigend dan het eten! Ook in Frankrijk, maar dan in een klein dorpje (Hargnies) ten oosten van Givet aten we heerlijk vlees uit één van de vier slagerijen die het 480 bewoners-tellende dorp rijk is.

Auberge de la ferme

Auberge de la ferme

Chocolade

Vergeet Brussel en Antwerpen. Vergeet helemaal dat er zoiets bestaat als Guylian of Leonidas. Echte chocolade komt uit Florenville. De chocolademakerij “Les Chocolates d’Edouard” maakt chocolade voor o.a. belangrijke recepties zoals na de restauratie van een schilderij in het Louvre en de huisvesting van twee panda’s in het westen van Wallonië. Hij maakt ook chocolade voor … kinderfeestjes. Deze internationale chocolatier biedt kinderen en volwassenen een kijkje in zijn keuken, waar je de meest ongelooflijke creaties zelf kan proberen te maken. Een lust voor het oog én de tong! Als rasechte Belg kun je een proeverij van zijn chocolade beleven, met bier. Het leuke is dat je tijdens de ontdekkingsreis die je maakt ook nog leert waar chocolade vandaan komt en wat de verschillen per land zijn. Chocolates d’Edouard is een erg verrassende stop.

Overheerlijke taart

Overheerlijke taart

Het dorpje Rochehaut

Een dorp als culinaire bestemming? Sterker nog: het dorpje is vanwege de familie Boreux wereldberoemd in de provincie Luxemburg. De chef-kok van Auberge de la Ferme heeft een eigen programma op TV LUX en heeft enkele boeken geschreven. Het restaurant heeft een uitgebreide wijnkelder, waarin ook een wijn-en hamproeverij kan worden gedaan. Auberge de la Ferme heeft zelfs een eigen likeur. In het dorpje begint een route, die af te leggen is met een toeristentreintje. Deze voert je langs een paar leuke plaatsen, speciaal voor families.

Overnachten in Rochehaut kan ook. In vier verschillende gebouwen kun je overnachten in simpele herbergen tot uiterst luxueuze suites, die verrassend vriendelijk geprijsd zijn. De thema-arrangementen geven zelfs de mogelijkheid kookcursussen te volgen bij de chef.

Wijn is fijn

Wijn is fijn

Fourneau-Saint Michel

In dit kleine gehuchtje vind je een ijzermuseum, daarnaast is er een klein restaurantje (Al Pele) te vinden dat een bijzondere specialiteit heeft op het gebied van eten én drinken. De panomelet met ui, spek en jenever is niet te versmaden. Drink er een lekker huisgemaakt geitenmelkbiertje bij!

Omelet met jenever

Omelet met jenever

Samenvattend is de regio van de Franse en Belgische Ardennen erg rijk aan restaurants. Er zijn diverse restaurants met zes gangen menu’s waar je de hele avond van kunt genieten. De Ardennen is dus zeker veel meer dan bier, kaas en patat.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *