Boedapest: bruisend en budgetvriendelijk

Zin in een leuke citytrip? Denk eens aan Boedapest! Ik bezocht deze levendige stad drie volle dagen en ben positief verrast door alles wat de Hongaarse hoofdstad te bieden heeft. Ik heb me geen minuut verveeld: de stad is mooi, bruisend en bijzonder budgetvriendelijk!

Parlement, Boedapest

Genoeg te zien en te doen!

Boedapest bestaat uit twee stadsdelen, Boeda en Pest, die van elkaar gescheiden worden door rivier de Donau. In Pest vind je de meeste bezienswaardigheden. Hier bezoek je onder andere het Parlement, de Sint Stephens Basiliek, de Schoenen aan de Donau, het Heldenplein en het Turkse badhuis Széchenyi. Ook bevinden zich hier de meeste winkels en restaurants. Via de Kettingbrug steek je de Donau over naar Boeda. Boeda is grotendeels hoger gelegen en heuvelachtig. Bezoek in Boeda het Vissersbastion, de Citadel, de Burchtheuvel en geniet van het prachtige uitzicht op de Donau en Pest.

Kettingbrug met daarachter de Sint Stephens Basiliek, Boedapest

Ben je van plan om tot in de late uurtjes wakker te blijven, ga dan zeker één van de ruin bars. Een ruin bar is een bar of club die gevestigd is in een verlaten gebouw (een bouwval, ruïne). Buiten zie en hoor je totaal niet dat er binnen een bar gevestigd is waar uitbundig gefeest wordt. Ik bezocht zelf Instant en Szimpla, twee van de bekendste ruin bars van de stad. Bijna alle bars zijn gevestigd in de Joodse wijk. Drink hier vooral een Palenka Shot, een typisch Hongaars alcoholisch drankje in verschillende smaken.

Budgetstad

Sinds de komst van budgetairlines is het mogelijk om voor nog geen vijftig euro een retourtje Boedapest te boeken. Vanuit Nederland vlieg je rechtstreeks naar Boedapest via Schiphol en Eindhoven Airport.De stad biedt mogelijkheden voor elk budget: van sterrenhotels op de beste locaties van de stad tot goedkope, knusse hostels met een simpel ontbijt. Veel bezienswaardigheden zijn gratis óf goedkoop. Ben je van plan om erg veel te ondernemen, waaronder een bezoek aan verschillende musea, dan is de Budapest Card wellicht aantrekkelijk. Met deze kaart krijg je korting op musea, restaurants en het openbaar vervoer.

Een gratis manier om de stad te ontdekken is door deel te nemen aan een Free Walking Tour. Deze gratis tour wordt dagelijks gegeven. De gids vertelt je veel inside tips en weetjes over de stad, waar je zelf niet zo snel achter zou zijn gekomen. Ik vond dit in ieder geval een fijne manier om de stad te leren kennen omdat je in een korte tijd erg veel ziet! Daarnaast is de gids ook niet te beroerd om je wat woordjes Hongaars, één van de moeilijkste talen ter wereld, te leren.

Markt, Boedapest

Tram in Boedapest

Ontdek de omgeving

Boedapest biedt genoeg om drie á vier dagen vol te krijgen. Zelf was ik drie volle dagen in Boedapest en heb bijna alle highlights kunnen zien. Ik had me makkelijk nog een dag kunnen vermaken. Heb jij meer tijd en ben je benieuwd naar de omgeving, dan zijn er verschillende mogelijkheden tot interessante uitstapjes. Zo rij je per auto of bus gemakkelijk naar het Balatonmeer; het grootste meer van Europa. Of reis per trein in drie uur naar de  Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Al met al is Boedapest een toffe bestemming voor een bruisende citytrip!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *