Nice: stedentrip aan de Côte d’Azur

De Côte d’Azur: het walhalla voor kamperend Nederland. Althans, dat zou je denken, na alle verhalen die je van Nederlandse vakantiegangers hoort. Toch is deze streek vrij onbekend als het gaat om stedentrips. Terwijl de steden met hun omgeving hier juist zo prachtig zijn.

Mediterraan Nice

Dat Nice nog een onontdekte parel is bij de stedentrippers, is misschien maar goed ook: de Franse stad is niet heel groot namelijk. Een stad als Rome is maar liefst 18 keer zo groot. Maar wat steden als Rome en Londen niet hebben en Nice wel, is een kraakblauwe zee aan de voet van de stad. Het eerste wat je ziet en hoort wanneer je het vliegtuig uitstapt, zijn palmbomen en het geluid van de golven van de Middellandse Zee. Heaven! En dat na slechts anderhalf uur vliegen vanuit Nederland.

Het mooiste gedeelte van de mediterrane stad is absoluut het oude centrum, Vieux-Nice. Mocht je nog een verblijfsplaats zoeken, zoek dan altijd eerst hier. Zeker wat betreft appartementen is het aanbod ruim. Grote kans dat je in een lieflijk, rood gekleurd, hoog huisje terecht komt, waarbij je vanuit het raam op de smalle straatjes met vrolijke winkeltjes of verschillende markten neerkijkt.

 

 

nice-markt3

nice-markt4

Wat te doen?

Doordat Nice niet heel groot is, kun je de stad al in een paar dagen helemaal ontdekken. Voor liefhebbers van musea is het Museum voor de Moderne Kunst, in hartje Nice, een aanrader. Hier vind je onder andere de opmerkelijk vrolijke werken van het kunstenaarspaar Niki de Saint-Phalle en Jean Tinguely. Grote gekleurde poppen, met flinke, versierde borsten. Ook voor kinderen is dit museum een genot om naartoe te gaan.

Zoals eerder genoemd: een bezoek aan het oude centrum is een must. Vanuit hier kun je tevens naar boven klimmen, naar het Château de Nice, vanwaar je prachtig zicht hebt op de kustlijn van de stad. Let wel op: de toegang naar dit uitkijkpunt wordt ’s avonds afgesloten, zorg dus dat je op tijd weer beneden bent!

Ik bezocht het chateau 's avonds laat, wat een geweldige zonsondergang oplevert, maar ik kon samen met drie andere reizigers het park nauwelijks verlaten... Geen pretje!

Ik bezocht het chateau ‘s avonds laat, wat een geweldige zonsondergang oplevert, maar ik kon samen met drie andere reizigers het park nauwelijks verlaten… Geen pretje!

Het Place Masséna verbindt het oude centrum met het moderne centrum en de zee. Een groot plein, versierd met palen waarop poppen zitten, die ’s avonds alle kleuren licht geven. In de zomermaanden is er op dit plein veel entertainment, zeker de moeite waard om overheen te struinen. Aangrenzend aan het Place Masséna ligt de lange winkelstraat van Nice.

Meer dan Nice…

Hoewel Nice qua grootte nogal onderdoet aan steden als Rome of Londen, is dat geen reden om de stad niet te bezoeken. Er is namelijk meer dan Nice. De omgeving van de stad is schitterend en met de bus kun je voor 1,50 Euro blijven zitten tot waar je wilt. Je kunt je stedentrip bijvoorbeeld combineren met een dagje Monaco, wat ongeveer drie kwartier bussen is. Maar de omgeving telt ook talloze prachtige baaitjes, waar je in alle rust kunt genieten van de zon, zee en het strand.

Mooie baaitjes vind je op het schiereiland Saint-Jean-Cap-Ferrat, ongeveer een kwartier rijden met de bus vanaf de haven van Nice. Om het schiereiland heen loopt tevens een wandeltocht, waarbij je langs een wilde rotskust loopt. Voor wie wat actiefs wilt doen, zeker een aanrader! De tocht loop je in ongeveer twee uur.

één van de baaitjes van Cap-Ferrat

één van de baaitjes van Cap-Ferrat

Eze: misschien wel het mooiste dorpje van de Cote d’Azur. Ook hier kun je met de bus naartoe vanuit Nice. Eze-Village ligt op een hoogte van 429 meter, wat betekent dat je vanuit het dorp een machtig uitzicht heb over de mediterrane kustlijn. Maar het dorp zelf is ook zeker een bezoek waard. De smalle straatjes op ongelijke hoogte maken het gezellig. Je zult in het dorp gegarandeerd verdwalen, ondanks dat het piepklein is. Maar verdwalen in Eze is écht geen straf.

Praktisch

Nice en omgeving zijn zeer goed te bereiken per vliegtuig. Transavia en Easyjet (vanaf Brussel) vliegen op de mediterrane stad. Wie bereidt is wat verder te reizen, maar in veel gevallen minder te betalen, kan een ticket boeken bij Ryanair, van Eindhoven naar Marseille.

 

 

Nice-promenade-des-anglais2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *