Istanbul, the Dutch way

Bijna 2 jaar heb ik gewoond in het land van de geweldig mooi gekleurde moskeeën, het heerlijke eten en het prachtige landschap. In deze tijd heb ik mogen genieten van het Turkse fruit, de sterke Turkse koffie en de heerlijk sociale Turkse cultuur.

In deze post laat ik jullie kennis maken met de stad Istanbul, op z´n Nederlands. En daar weten de Turken alles van, kijk er dan ook niet van op als er ineens “Kijken, kijken niet kopen” tegen je wordt geroepen op een van de vele bazaars. Dus pak lekker een boterham met hagelslag en een glas karnemelk en ga er goed voor zitten want hier komen 5 tips om Istanbul op een goedkope manier te leren kennen.

Tip 1 – Sultanahmet

Sultanahmet is een wijk die het meest bekend staat om de Sultanahmet Camii (beter bekend als de blauwe moskee), het Topkapi Paleis en de Hagia Sofia. De blauwe moskee is gratis te bezoeken, houdt er rekening mee dat vrouwen het lichaam moeten bedekken. Niet ver van de blauwe moskee is een onbekende maar zeer mooie basiliek te vinden. De ´Basilica Cistern´ is de grootste van over de honderd oude basilieken die zich onder deze immense stad bevinden. In het Turks wordt deze basiliek ´Yerebatan Sarayi´ genoemd wat ´gezonken paleis´ betekent. De basiliek is dan ook geheel onder water komen te liggen. Een tip: ga op zoek naar het hoofd van Medusa!

Turkije

Tip 2 – De bazaars

Voor ons koopjesjagers is dit natuurlijk een paradijs. Niet afdingen is een crime! Loop door het labyrint van de grote bazaar op zoek naar hebbedingetjes, onnodige spullen en neppe “merk”kleding. De verkopers weten dondersgoed hoe ze met Nederlanders om moeten gaan, een “prachtig allemachtig” hier en een “lekker ding” daar, maar bovenal´korting´ hoor je overal. Je kunt met gemak 50% van de prijs afdingen, dit waarschijnlijk omdat de prijzen die ze roepen 80% omhoog gaan zodra een toerist interesse toont. Vanuit de grand bazaar gaat de weg omlaag naar de spice bazaar, deze ligt vlak bij het water. Dit is een plek die echt niet mag worden overgeslagen. Op deze markt mag je alles proeven: de heerlijke kaasjes, de verukkelijke delights en uiteraard de spices! Het kan dus ook voorkomen dat je hier met een volle maag en een tas vol heerlijke kruiden vertrekt.

Tip 3 – Openlucht markt in Ortaköy

Ortaköy is een van Istanbul´s meest geliefde wijken. De kleine straatjes, het heerlijke eten en het spectaculaire uitzicht op de Bosphorus brug – van onder, dragen daar zeker aan bij. Ortaköy was ooit een klein dorpje totdat Istanbul er omheen groeide. Nu is het een levendige wijk met vele bars, restaurants, cafés, gallerijen en ook de meest geweldige openlucht markt van Istanbul. Elke zondag trekt deze openlucht markt mensen aan van over heel Istanbul om souveniers, boeken, antiek, sieraden en veel meer te kopen en te verkopen. Het is een heerlijke markt om lekker overheen te slenteren en haal vooral ook een overheerlijke Kumpir (gebakken aardappel) bij een van de straattentjes aan het begin van de Iskele Meydani (Ortaköy Plein). Deze is uiteraard niet gratis maar wel goedkoop. En als je dan toch in Ortaköy bent zou ik je ook aanraden om een bezoek te brengen aan de ´Buyuk Mecidiye Camii´ (Ortaköy moskee), die op een pier aan de rand van de Bosphorus is gebouwd.
P1020650

Tip 4 – Galata bridge

Wie kent de beelden niet, de honderden Turkse mannen in een rij met een hengel in de hand. Uren worden hier gespendeerd om te vissen, de vangst wordt meteen op de markt onderaan de brug doorverkocht. Soms wordt de vis verkocht als deze nog aan de hengel hangt. Ondanks dat de vangst en de opbrengst belangrijk zijn, heeft het vissen nog een ander doel. De Turkse cultuur draait om socializen, en dat is wat hier voornamelijk gebeurt. Al is de vangst slecht, de mannen hebben het naar hun zin en staan er elke dag weer met een glimlach op het gezicht te genieten en te kletsen. DSC_0197

Tip 5 – Taksim

Taksim staat vooral bekend om de grote winkelstraat ´Istiklal caddesi´ en de mooie architectuur. Door de Istiklal caddesi rijdt de oudst werkende tram van heel Istanbul – de Tünel!  Deze tram heeft 2 haltes en de rit duurt maar 1,5 minuut maar het is erg leuk om er half uit te hangen en de mensen voor de tram weg te zien springen wanneer ze de bel horen. Naast de Istiklal caddesi zijn er ook de kleine zij-straatjes zoals Nevizade waar vele kleine restaurantjes en barretjes hun terrasjes hebben. Door de enorme concurrentie zullen de Turkse obers schreeuwen en menu kaarten voor je gezicht houden in de hoop je naar hun restaurantje te lokken. Je kunt hier zeker niet het beste eten vinden maar de sfeer maakt een hoop goed! Voor beter eten, vooral de sterke raki en heerlijke meze, raad ik je aan een van de vele restaurantjes in Asmalimescit te proberen. Voor goede live muziek kun je vanuit hier naar de bar Babylon, van Jazz tot Latin en van Reggae tot Electronische muziek. Een mooi einde van een leuke dag. [photos zijn mijn eigendom]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *