Gran Canaria: Slapen onder de sterren en surfen

Een maandje work & travel in Gran Canaria werd voor mij meer een welverdiende vakantie en een beetje work op het mooie eiland. Liefde op het eerste gezicht was het niet: ik hou wel van de kou (ja, echt!) en ik hou meer van de Scandinavische talen dan van Spaans.

Na drie weken moest ik toch toegeven dat Gran Canaria, of beter gezegd: Las Palmas, mijn hart had gestolen. Het is niet voor niets dat ik in de stad bleef in plaats van regelmatig op ontdekkingstocht te gaan op het eiland. In Las Palmas is een hoop te doen: wandelen over de promenade, koffie drinken bij een random café, zonnen, zwemmen, smoothies drinken bij een ander café, de oude stad bekijken en eigenlijk alles wat je op een lentedag in een vreemde stad kunt doen.

LasPalmas

Cabalgata de los Reyes Magos

Iets waar je bij geweest moet zijn als je de eerste week van januari in Las Palmas bent, is de Cabalgata de los Reyes Magos, oftewel: de driekoningenparade. Drie wijze koningen rijden in een optocht van praalwagens door de straten van Las Palmas. Het is een soort van mix tussen carnaval en Sinterklaas: de veelal verklede deelnemers aan de parade gooien snoep naar de kinderen die langs de weg staan, de drie koningen ontvangen verlanglijstjes en de kinderen ontvangen een dag later hun cadeaus. ’Stoute’ kinderen ontvangen steenkool in plaats van snoep. Dit alles gaat gepaard met een hoop lawaai, confetti en een feest in de oude stad, waar alle bewoners samenkomen om door de straten te slenteren en veel alcohol te nuttigen.

Bergen, zee, kleine dorpjes en meer bergen

Hoe goed de sfeer in Las Palmas ook was, er is meer te zien op Gran Canaria. Véél meer, ontdekte ik tijdens twee rondritten die ik op het eiland maakte. Gelukkig niet als chauffeur, want de haarspeldbochten langs diepe ravijnen maakten me als bijrijder al ontzettend nerveus. En wagenziek, maar dat was het zeker waard.

GranCanariaMountains

Rotsen, kleurige planten, bananenplantages, zee, bergen, afgelegen huizen, dorpjes en nog meer bergen karakteriseren het eiland. Ik bracht een avond door in Puerto de Mogán, een schattig klein stadje, maar wel erg toeristich. Menukaarten zijn in meerdere talen te verkrijgen en de bediening is veel gehaaster dan in het authentiekere Las Palmas. In Maspalomas was dit nog tien keer erger. Een tip: sla deze stad over, tenzij je van dikke, verbrande toeristen houdt. Het enige wat in Maspalomas een bezoek waard is, zijn de duinen. Het is een beschermd gebied waar je heerlijk kunt wandelen en hardlopen – als het niet te hard waait althans.

Slapen onder de sterren

Puerto de Mogán en Maspalomas liggen in het zuiden van Gran Canaria, waar het een stuk warmer is dan in het noorden van het eiland. Op beide plekken is buiten slapen echter een aanrader! In Las Palmas heb je een iets warmere slaapplek nodig, maar houd er rekening mee dat de nachten ook in het zuiden koud en vochtig zijn! Het leuke aan slapen onder de sterren is dat het ’s avonds erg donker is, althans op de plekken waar ik mijn slaapuitrusting (dekens, een paar lagen kleding en een zaklamp) mee naartoe nam. De sterren zijn daar dan ook goed te zien. Een heerlijk uitzicht om bij in slaap te vallen, terwijl je vlakbij de ruisende zee hoort. Ik ben in ieder geval nog nooit zo uitgerust wakker geworden als op het balkon op Gran Canaria. Wakker worden van de opkomende zon, het geluid van koerende en fluitende vogels en een fris briesje op mijn gezicht waren een paar geluksmomentjes van deze reis. Al dromend bedacht ik: hoe fijn zou het zijn om je eigen sterren mee te kunnen nemen naar de plek waar je slaapt?

Surfen in de Atlantische Oceaan

Naast terrassen bezoeken en buiten slapen, ben ik ook sportief geweest op Gran Canaria. Ik nam in de week van de kerst vier surflessen bij Ocean Side, een surfschool aan de westkust van Las Palmas. Een van de lastigste dingen van de lessen? Jezelf in een surfpak hijsen! Niet dat surfen makkelijk is: je hebt er lenigheid, spierkracht en lef voor nodig. Alleen al het droog oefenen op het strand was een hele opgave. Na een warming up in de zon, enkele malen opdrukken en in een vloeiende beweging op het board springen voelde ik mijn spieren al behoorlijk. Toen moest het echte surfen nog beginnen. Op dag twee kon ik al een seconde op het board staan, helaas waren op dag drie en vier de golven te sterk om als beginner fatsoenlijk te kunnen oefenen. Een gevorderde surfster vertelde me dat ze de beste golven ooit wel op precies dezelfde plek aan de Playa de las Centeras heeft gezien, maar dan in juni. Een goede reden om terug te gaan!

Over lessen van de surfschool hoorde ik verschillende verhalen van meer ervaren surfstudenten, maar ik was er erg over te spreken: ze doen een warming up met de ‘klas’, vertellen je wat je moet doen, laten je oefenen, houden een oogje in het zeil en geven praktische tips.
De surfschool is gelieerd aan het surfhostel waarin ik verbleef, en waar je ook gerust terecht kunt als je een fijn hostel zoekt waar leuke mensen komen: La Ventana Azul. Dit hostel werd echt mijn thuis in de dagen dat ik er was. Je hebt er beschikking over een ruime keuken, een ruim dakterras met uitzicht over de zee en een woonkamer met banken, stoelen, boeken en WiFi!

GabrielVanJonesVentanaAzul

Overige tips:

  • Ik zat regelmatig bij café La Bikina. Een hippe plek waar alle surfers komen, maar ook andere, hippe, locals.
  • LaBikina

  • De eerste avond at ik tapas bij Q’damos Aqui, een tapasbar in de buurt van Playa de las Canteras. Er hing een goede sfeer, er waren leuke mensen en het eten en de wijn waren goed!
  • Ben je een flexwerker en kun je werken waar je wilt? Fijne werkplekken zijn The Surf Office en Coworking Las Palmas, beide aan de westkust van Las Palmas.
  • De beste smoothies van Playa de las Canteras vind je bij Jeló. Voordeel: ze zijn bevriend met de buren van het naastgelegen Italiaanse restaurant, zodat je een smoothie met een heerlijke salade kunt combineren.
  • Leuk feitje: hoewel een ster meenemen naar je slaapplek alleen lukt met glow in the dark plakkers (wie heeft ze niet gehad?) kun je wel gewoon je eigen ster kopen op sterkopen.nl, leerde ik ook op Gran Canaria toen ik de eigenaar ontmoette.
  • Reizen naar Las Palmas kan goedkoop met Ryanair, een busrit naar Las Palmas duurt ongeveer drie kwartier en kost nog geen € 3,-!
  • Koffie kost op veel plekken in Las Palmas slechts € 1,-!
  • Up to date informatie en nieuws over Gran Canaria vind je op The Canary News.
  • Uitgaan aan de Playa de las Canteras in Las Palmas kan heel goed in Tres X Uno, een bar en club in één. De club heeft twee locaties, de kleinere opent eerder en rond één uur vertrekt iedereen naar de grotere club, die dan ook al open is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *