Londen’s Southwark

Tijdens mijn veelvuldige bezoeken aan Londen verblijf ik het liefst in mijn favoriete wijk Southwark. Betaalbaar, cultureel, dichtbij het centrum, net iets minder druk en het geeft je het gevoel dat je je iets meer onder ‘locals’ begeeft. Desalniettemin ben je ook snel in het episch centrum van toeristisch Londen. Er zijn goede OV verbindingen en met een wandelingetje over de Millennium Bridge sta je direct oog in oog met St. Paul’s Cathedral. Deze up-and-coming wijk ligt onder, en direct aan, de Thames. Maak dus ook zeker een mooie avondwandeling om de Thames te bewonderen terwijl ze omringt is door de avond en Londen’s vele lichtjes.

Southwark Bridge

Cultureel Southwark

Een must-do in London is een bezoek aan The Menier Chocolate Factory. Deze voormalige chocolade fabriek fungeert nu als theater, restaurant en galerie. Het theater is klein maar er zijn al vele voorstellingen (veelal musicals en komedies) gemaakt die overladen werden met prijzen en die daarna hun weg naar West-End vonden. Je kunt er voor of na de voorstelling heerlijk eten en als je vroeg boekt kun je zelfs een Meal Deal kopen, waardoor je ongeveer zo’n €20 goedkoper uit bent met je theaterkaartje en 3 gangen menu. In dit theater bevindt je je echt tussen de lokale bevolking en loop je regelmatig bekende Britten tegen het lijf. Ook Southwark Playhouse maakt voorstellingen die lovende recensies ontvangen en toch worden geproduceerd in een intiemere setting dan de grote West-End voorstellingen.

De museum liefhebber hoeft niet ook verder te kijken dan Southwark (al blijft een bezoek aan het Victoria & Albert Museum of het British Museum uiteraard nog steeds een aanrader). In Southwark vindt je o.a. het Imperial War Museum, The London Fire Brigade Museum, een replica van het 16de eeuwse schip Golden Hinde II, het Tate Modern en direct ernaast Shakespeare’s Globe Theatre. In het Tate ontdek je bijvoorbeeld moderne kunst terwijl je in Shakespeare’s Globe leert over middeleeuws Elizabethaans theater. In Shakespeare’s Globe worden ook bijna elke dag Shakespeare toneelstukken opgevoerd. Zo kan je ervaren hoe het was om in de middeleeuwen naar het (openlucht!) theater te gaan.

Een andere zeer bijzondere plaats om te bezoeken is Cross Bones Graveyard, een oude begraafplaats waar tot 1853 de allerarmsten van Londen werden begraven. De hekken zijn overvloedig versiert met bloemen, linten en andere mooie voorwerpen.

Menier Chocolate Factory and Shard

Slapen in Southwark

In Southwark is er een uitgebreide variatie in hotels. Zo kun je kiezen voor het moderne en verrassende CitizenM of één van de wat goedkopere maar zeker ook comfortabele Premier Inn Hotels. Premier Inn hotels kunnen onderling nogal verschillen. In Southwark bevinden zich maar liefst 3 Premier Inn’s maar Premier Inn Southwark Borough Market (niet te verwarren met Southwark Tate Modern) is absoluut de leukste van de drie. Hij zit in dezelfde middeleeuws uitziende straat als Shakespeare’s Globe en bevindt zich in een hofje aan de oever van de Thames. Echt goedkoop kan natuurlijk ook en wanneer je op tijd boekt zijn er ook goede adressen te vinden via Wimdu en AirBnB.

Premier Inn

Culinair Southwark

Eten is er Southwark in vele soorten, maten en prijsklassen. Sushi, pubfood, Indiaas, noodles, Chinees, Mediterraans, een full English Breakfast of tapas, in Southwark vindt je het allemaal. Voor wat snacks of een zelf te bereiden lunch loop je even over Borough Market, waar je verrukkelijke verse etenswaren kunt krijgen. En voor de heerlijkste cakejes, taartjes en andere zoete lekkernijen ga je naar bakkerszaak Konditor & Cook, dat je vindt naast Borough Market.

Comments are closed.