De culturele dynamiek van Rennes

Het is fijn wonen op het platteland van Bretagne, maar soms moet je gewoon even ‘ontsnappen’ en de grote stad opzoeken: Rennes. Deze mooie, oude stad is de hoofdstad van Bretagne en ligt in het departement Ille-et-Vilaine. Met meer dan 200.000 inwoners is het de tiende stad van Frankrijk. Rennes heeft twee universiteiten en een aantal hogere technische scholen. Niet verwonderlijk dus dat Rennes een echte studentenstad is. En dat is te merken in de vele barretjes en zomers op de terrassen.

Cafés en restaurants

Rennes werd gesticht door een Keltische stam en in de Middeleeuwen tot vestiging uitgebreid. Je zou verwachten dat Rennes vol staat met historische gebouwen. Voor een deel is dat ook zo. Maar een grote brand in 1720 verwoestte een gedeelte van de binnenstad. Meer dan 100 mensen vonden de dood en bijna 900 huizen werden verwoest. Maar.. de stad werd herbouwd en daar waar mogelijk is het ‘oude’ in ere hersteld. Een wandeling door de straatjes en binnenplaatsen met onder andere vakwerkhuizen uit de 15e eeuw, is zeker de moeite waard. De eerder genoemde cafés en terrassen tref je aan in onder andere Rue Saint-Sauveur, Rue du Chapitre, Place du Champ-Jacquet en de Rue Saint-Michel. Ook voor een ‘menu de jour’ kom je in Rennes aan je trekken. Uiteraard kun je ook ’s avonds heerlijk eten in een van de vele restaurantjes.

Rennes - Place St. Anna

Rennes – Place St. Anna

Shoppen

De mooie oude kern van de stad kent zowel moderne winkelketens als bijzondere boetiekjes. Op het Place St. Anna kun je dagelijks snuffelen tussen honderden tweedehands boeken. Voordat je het weet, heb je een uniek exemplaar te pakken. En, vooral op zaterdag is het de moeite waard Rennes te bezoeken. Dan vindt op de Marché des Lices op het Place des Lices de wekelijkse markt plaats. Mannen en vrouwen uit heel de regio verkopen er hun lokale producten. De weekmarkt van Rennes is zelfs een van de grootste versmarkten van Frankrijk. Vooral de visafdeling is de moeite waard. Je kijkt je ogen uit.

Muziek

De culturele dynamiek van Rennes is enorm. Regelmatig zijn er optredens in hét muziekcentrum Le Liberté. Zelf ben ik er al een aantal keren geweest, onder andere voor een optreden van Aussie Floyd, the Australische Pink Floyd Band. En ken je het jaarlijkse, belangrijkste festival Transmusicales? Jaar na jaar worden er nieuwe artiesten ontdekt. Björk en Nirvana zijn er daar twee van. Transmusicales noemt zich dan ook met recht de trendsetter van de moderne muziek.

Rennes

Rennes

TGV

Goed, je bent enthousiast om naar Rennes af te reizen? Doen! Vanuit Nederland is het slechts 3,5 tot 4 uur met de NSHispeed naar Parijs en vervolgens nog 2,5 uur met de TGV naar Rennes. Gemiddeld ben je zo’n 8 uur reistijd kwijt… zonder zelf te hoeven rijden. Kortom, een lang weekendje Rennes behoort zeker tot de mogelijkheden. Al zou ik zelf zo’n weekend combineren met een algemene sight seeing van Bretagne. Want Bretagne is prachtig. Maar misschien ben ik als Nederlandse-Bretonse een klein beetje bevooroordeeld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *