Oh Oh Colorado, de Rockies op zijn best!

Het is een donkere vrijdagavond in januari wanneer ik voor het eerst in mijn leven naar de film The Shining kijk. Terwijl Danny op zijn driewieler rondjes door het verlaten hotel racet en Jack Nicholson steeds verder doordraait, raak ik langzaam maar zeker in de ban van deze horrorklassieker. Niet alleen vanwege het werkelijk briljante acteerwerk, maar ook door de mooie beelden van de prachtige omgeving waarin The Overlook Hotel zich bevindt. Nog voor het einde van de film is het besluit genomen: onze volgende reis gaat naar Colorado!

De Rocky Mountains

Terwijl ik al 40 rijen lang, 6 passagiers per rij, de stewardess de vraag “peanuts, cookies or pretzels” hoor brullen kijk ik nogmaals uit het raam van het vliegtuig en zie ik eindeloze vlakte! Dat belooft wat, zelfs als we op de luchthaven van Denver geland zijn, is er nog geen berg te zien. Nadat we de huurauto hebben opgehaald en richting downtown Denver rijden, doemen achter de skyline de besneeuwde toppen van de Rockies dan toch eindelijk op. Mijn hart gaat meteen sneller kloppen: dit is waarvoor we gekomen zijn!

De Rocky Mountains herbergen vele dorpen die je wellicht bekend in de oren zullen klinken, vooral als je van skiën houdt. Denk aan Boulder, Aspen en Vail. En natuurlijk Rocky Mountain National Park (RMNP). Hier brachten we tijdens onze USA roadtrip een aantal dagen door, hopend op wildernis, wildlife en avontuur. En beren, maar dan liever niet ’s nachts in onze tent tijdens het wild kamperen.

Onze eerste ervaring met RMNP doen we op in het toeristendorp Estes Park, dat we volgens Lonely Planet beter kunnen mijden. Omdat we hier onze backcountry permit en een bear proof bin (een soort ton waar al je ruikende spullen zoals etenswaren en tandpasta in stopt) moeten ophalen kunnen we helaas niet anders dan stoppen, maar de moeite waard is het zeker niet. De kans dat je hier een nietsvermoedende toerist aanrijdt, is vele malen groter dan dat je ineens een overstekend hert of eland op de motorkap hebt liggen.

Rocky Mountains National Park ingang

Trail Ridge Road

Er loopt één doorgaande weg door het park: de Trail Ridge Road, die je over een bergpas van ruim 3.700 meter boven zeeniveau leidt. Het is hiermee de hoogste doorgaande, geasfalteerde weg van Amerika. Ruim een kwart van het park ligt boven de boomgrens en er leven zwarte beren, elanden, wapiti’s (elk) en vele andere dieren. Onderweg naar het hoogste punt op de pas hebben we geluk, een groepje wapiti’s ligt rustig te grazen en laat zich zonder problemen fotograferen. Er ligt nog een flink pak sneeuw van de afgelopen winter en de weidse uitzichten zijn werkelijk adembenemend.

kl_cam_tot_end 106

 

We maken een wilderniswandeling en overnachten aan een verlaten meer, diep in de bergen waar niemand anders komt. Onderweg zien we elanden en herten, maar geen beren. Misschien moeten we daar maar blij om zijn want ’s nachts zijn we zijn écht alleen, de dichtstbijzijnde kampeerplek van onze “buren” is op ruim 20 minuten lopen. Een nachtje in de wildernis is heerlijk, er heerst volledige stilte en de lucht is puur en zuiver. Wanneer ’s ochtends de zon opkomt over de bergpieken in de verte en langzaam maar zeker het spiegelgladde meer verlicht weten we: dit was een ervaring om nooit te vergeten! Ook wild kamperen? Vraag online een permit aan of regel dit in het park zelf. Er wordt streng gecontroleerd en de boetes voor het niet naleven van de regels zijn erg hoog!

vernalake

kl_cam_tot_end 069

The Stanley Hotel

Aan het einde van ons verblijf in RMNP in de natuur van Colorado besluiten we nog even langs The Stanley Hotel te gaan, daar waar Stephen King zijn inspiratie opdeed voor het schrijven van The Shining. Het blijkt niet het verlaten berghotel te zijn wat we in gedachten hadden, in plaats daarvan is het een nogal lomp en groot gebouw. Voor de oprijlaan staat een streng kijkende bewaker die vraagt wat we komen doen. Euh, een foto maken? Dat willen ze liever niet, maar na flink wat zeuren (we komen tenslotte helemaal uit Nederland) mogen we toch doorrijden, op de voorwaarde dat we niet uit onze auto stappen. Deceptie met een hoofdletter D!

stanley

Mocht je toch in de buurt zijn, rij dan ook even naar Nederland. Nederland? Ja Nederland! Een klein dorp op een half uur rijden van Estes Park vandaan, waar eigenlijk niet zo veel te doen is, maar we uiteraard wel een foto van het bord maken. En stop ook vooral even bij Chapel on the Rocks, een kerkje met een prachtige ligging op de rotsen.

gr_cam_tot_end 069

ontherocks

Als we weer thuis zijn kan ik het niet laten om toch weer even The Shining te kijken. Terwijl Danny nog steeds zijn rondjes door het hotel fietst en Jack zijn inmiddels befaamde “Heeeeeere’s Johnny” uitroept, denk ik met weemoed terug aan onze vakantie in RMPN. Ondanks dat de film grotendeels in Oregon en Montana is gefilmd, er meer toeristen dan wildlife waren en er geen beer te zien was, heb ik enorm genoten van deze prachtige plek. Het is er zeker een om nog eens naar terug te gaan!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *