Culinair in de Algarve

Reizen staat tegenwoordig bijna in een lijn met eten. Voor mij in elk geval wel. Op reizen ga ik op zoek naar de lokale producten en de lekkerste specialiteiten. In Portugal, in de Algarve om wat preciezer te zijn, komt elke foodie wel aan zijn trekken. Een tip! Bezoek deze culinaire bestemming in het laagseizoen zodat je bij restaurants extra verwend wordt.

food1

Specialiteiten

De Algarve is niet alleen qua natuur veelzijdig, ook op culinair gebied heeft de Algarve van alles te bieden. Aan de kust vind je de meest verse vissen en een echte specialiteit daar is Ameijoas. Dit zijn venusschelpjes die je zelf ook bij Faro kunt vangen. Ansjovis met citroensap en olijfolie is altijd een goed bijgerechtje en een aanrader om ook eens thuis te maken.

Meer het binnenland in vind je weer hele andere specialiteiten. Deze zijn meer gericht op vlees en hebben meer ‘aardse’ smaken. Bij elk restaurant krijg je heerlijke gedroogde hammen van het zwarte varken. Vaak van de lokale boer. Ook krijg je vaak een kommetje met wortel en komijn en wat olijven. Naast vele hammen vind je ook vele harde kazen in de Algarve. Een bekend en enorm popualir gerecht is kip piri-piri. Een absolute aanrader!

Waar Portugal bekend om staat is natuurlijk Port. Wist je bijvoorbeeld dat er witte port bestaat? Waar je de port ook koopt, op de markt of in een winkeltje, de port is altijd geweldig goed. Hetzelfde geld voor olijfolie. Een onmisbaar souvenir voor thuis. Voor de liefhebbers van zoet eten is het gebakje Pastel de nata een aanrader, met bladerdeeg en een soort vanillepudding.

food12-001

Tips

In Loule vind je elke zaterdagmorgen een van de grootste markten van de Algarve. Een kleurrijk tafereel met alle groentes, kruiden, het verse vis, vlees, oliën en wijnen. In het verlaten dropje Estombar heb je een van de meest authentieke restaurants. Het is even zoeken maar dan krijg je ook wat. Namelijk, een  menu van maar liefst vijf gangen, onbeperkt wijn en brood voor nog geen Euro 25 per persoon. De hoeveelheden zijn niet al te mager kan ik je vertellen. De kok en eigenaar van O Charneco gebruikt alleen streekproducten en kookt niet om winst te maken maar om zijn gasten te laten genieten. Een absolute aanrader tijdens je bezoek aan de Algarve.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *