Côte de Granite Rose, een natuurwonder in Bretagne

Côte de Granite Rose, oftewel roze kust’… wat moet je je daar bij voorstellen? Natuurlijk, ik kan mijn fantasie laten werken, maar ik wilde het ook echt zien. Dus gingen we dit voorjaar met ons oude campertje, samen met hond Bubbel, naar de kust tussen Ploumanac’h en Perros Guirec in het departement Côtes d’Armor.

Spektakel

Het waait, nee stormt. De perfecte dag voor een ‘spektakel’ aan zee. We parkeren de auto en lopen richting strand en zee. En wat je dan ziet, is een wonder: gigantische granieten rotsen, overal in de zee. De vormen zijn suggestief; is het een reus, een oude man, een kind of een stoel? Je kijkt je ogen uit. Sommige rotsblokken van de Côte de Granite Rose hebben namen, zoals ‘de hoed van Napoleon’ op het strand van Saint Guirec of, even verderop, ‘het duivelskasteel’. De specifieke roze kleur maakt het schouwspel nog wonderlijker. Deze rotskleur komt overigens op slechts drie plekken in de wereld voor: Corsica, China en Bretagne. ’s Nachts schijnt het roze oranje te kleuren. Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen toeristen dit geologisch wonder dat 300 miljoen jaar oud is. Wist je dat de rotsen zich uitstrekken over een gebied van maar liefst 15 kilometer?

Côte de Granite Rose

Côte de Granite Rose

Wandelpad

Dwars door het gebied van de Côte de Granite Rose loopt het pad van de Douaniers, de GR 34. Dit 2000 km lange pad start in Mont Saint Michel en eindigt in Saint Nazaire. Hoe het pad aan zijn naam komt? Welnu, tijdens de Revolutie legden de douane paden aan om de kusten te bewaken en het smokkelen en plunderen van scheepswrakken tegen te gaan. Dag en nacht liepen de douanemensen op de paden. Vandaag de dag is het pad uiterst populair onder wandelaars. Bij Ploumanac’h kun je dus een deel van dit schitterende pad lopen. Een aanrader!

Vanaf het water

Heb je niet zo’n zin om te lopen, dan stel ik voor om aan boord te stappen van een oud zeilschip om vanaf het water de Côte de Granite Rose te aanschouwen. Ben je wat sportiever aangelegd, neem dan je kano mee of huur er een. Surfend de granieten ‘kanjers’ bewonderen is natuurlijk ook mogelijk. Laat je dan, zeker als je niet al te ervaren bent, begeleiden door een surfgids. Kortom, mogelijkheden genoeg om je te vergapen aan dit natuurwonder.

‘Roze’, welk klein meisje droomt er niet van? Voor dit ‘grote meisje’ is in ieder geval de droom uit gekomen.

Kaart van Côte de Granite Rose

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.