Vannes, stad aan ‘de Golfe’

Bijna twee jaar wonen we nu in Bretagne, een prachtig en eigenzinnig stukje Frankrijk, qua natuur, cultuur en mensen. Een van de eerste steden die we bezochten was Vannes. Maar bij een keer is het niet gebleven. Want Vannes is een prachtige oude stad aan de eilandrijke binnenzee ‘Golfe du Morbihan’. Vooral in de zomer is Vannes en ‘de Golf’ een trekpleister voor toeristen. Zonnen, zeilen, museumbezoek, vogels spotten, te veel om op te noemen. Maar laten we ons deze keer concentreren op dé stad: Vannes.

Vannes

Vannes

De geschiedenis van Darioritum, destijds Vannes, begint in de Romeinse tijd. Van bisdom en daarna machtige stad in de Middeleeuwen groeide Vannes in de 14e eeuw uit tot hoofdstad van Bretagne. Tegenwoordig is ‘het stokje’ overgedragen aan Rennes, maar dat maakt de stad niet minder interessant. Het middeleeuwse centrum kent smalle straten en vakwerkhuizen. Op de Colline du Mené ligt de Cathedrale Saint-Pierre. In de kapel van de kathedraal vind je het graf van de heilige Vincent Ferrier. In 1419 ging deze Spanjaard door het leven als prediker. Hij schijnt nogal wat wonderen verricht te hebben.

Promenade van de Garenne

Maar er is meer te zien in Vannes. Zoals de oude verdedigingsmuren. Vandaag de dag staan nog steeds tweederde overeind. Laat je daarom zeker verleiden tot een wandeling vanaf de Porte Prison over de ‘promenade van de Garenne’. De wandeling loopt langs de oude muren. Prachtig! In het zuiden van de stad, tegenover de haven, is het heerlijk toeven op een van de vele terrasjes. Maar… niet voordat je onder de oude Porte Saint Vincente bent doorgelopen. En zo kan ik nog wel meer bijzondere stekjes opnoemen. Wist je dat Vannes zo’n 272 historische monumenten kent? Ja… met slechts een enkel dagje Vannes moet je hard lopen.

Fête historique in juli

Wil je echt optimaal van Vannes profiteren, kom dan in juli naar deze stad. Gedurende drie dagen barst het ‘Fête historique’ los. Je waant je helemaal in de Middeleeuwen. Proef de lekkernijen van weleer of bezoek de valkerijvoorstelling, een van de vele voorstellingen tijdens deze dagen. En dans, dans mee met de Bretonners tot diep in de nacht. Feest vieren, dat kennen ze! Geniet en laat de dagelijkse zorgen even achterwege in deze mooie, historische stad.

Zucht. Het begint mij weer te kriebelen, nu ik dit allemaal opschrijf. Binnenkort maar weer eens een tripje Vannes boeken. Al is het alleen maar voor een heerlijk ‘menu de jour’ bij onze favoriet, de Indiër. Kenavo! Tot ziens!

Comments are closed.