Raften in Noorwegen

Ik maak het niet vaak mee, maar deze keer was het weer zo ver. Een spannende activiteit waarbij iedereen continue genoot en vooral glimlachte. Velen vonden het idee vooraf een beetje eng, maar toen we aankwamen bij Sjoa raftingsenter NWR kreeg iedereen er zin in. We gingen raften!

helmstaarten

Foto door mijn collega Fred Geers

Hoe trek je iemand de boot weer in?

Alle gear die je nodig hebt tijdens het raften krijg je in het rafting centrum, zoals de wollen sokken tegen de kou, helmen, life jackets, en de wetsuits. In een busje met de rafts wordt je naar de rivier Sjoa gebracht waar je veiligheidsinstructies krijgt van je gids. Mijn gids vertelt vol humor hoe we iemand het beste de boot terug in kunnen trekken wanneer er iemand uit zou vallen.

Je moet hem eerst een beetje verder onderwater duwen en dan pas echt de boot in trekken

vertelde hij. Blijkbaar helpt dat echt om meer kracht te kunnen zetten.

raften

Foto door mijn collega langs de kant Fred Geers

Forward!

Als je er eenmaal helemaal klaar voor bent mag je de boot naar de rivier brengen en erin stappen met een groepje van 6 personen en de gids. De gids zit altijd achteraan zodat hij kan sturen en kan roepen naar iedereen wat ze moeten doen.

Nog één keertje droog oefenen aan de kant met de peddels zodat de gids zeker goed ziet dat we er zin in hebben en dan zijn we er helemaal klaar voor!

“Forward” roept onze gids uit Zambia en we beginnen te peddelen. Giebelend volgen wij zijn instructies en genieten we van het uitzicht.

Wat is dit leuk!

roep ik, want het was ook echt fantastisch. Iedereen heeft een grote grijns op zijn gezicht en peddelt erop los.

water_te_lijf

Foto door mijn collega langs de kant Fred Geers

Wil je nat worden?

“Hebben jullie zin om even te zwemmen?” vraagt onze gids. Natuurlijk willen we dat graag proberen in zo’n koude Noorse rivier. We hebben nu toch een wetsuit aan, dus zo koud zou het wel niet meer zijn. Ik neem een zeer verfrissende duik en hoop dat ik later nog een keer in het water terecht kan komen. De gids vraagt altijd of je nat wil worden of liever droog aan boord blijft.
Als we eenmaal bij een rustiger gedeelte van de rivier aankomen vraagt onze gids ons of we willen dat de boot gaat kapseizen. Dat lijkt ons wel leuk! We moeten allemaal naar de linker kant van de boot springen en dan kapseist de boot.

Elk gedeelte van Sjoa rivier heeft eigen naam

We klimmen de boot weer in en peddelden verder. Onze gids verteld ons dat elk gedeelte van de Sjoa rivier een eigen naam heeft en dat we op het laatst van deze tour aan zullen komen bij het gedeelte dat de wasmachine heet. Dat klinkt spannend! Ondertussen kun je allemaal even van plaats wisselen in de boot zodat iedereen een unieke eigen ervaring heeft. Vlak voor de beruchte wasmachine wil ik toch wel weer heel graag even voorin zitten en dat is gelukkig geen probleem voor de rest. Ik weet zeer zeker dat dit het mooiste stukje zou worden van de tocht.

net_op_weg_nu_al_nat

Foto door mijn collega langs de kant Fred Geers

De wasmachine

Iedereen vraagt zich af wanneer het spannendste gedeelte gaat komen, maar de gids verklapt niks.
Opeens zitten we in een stroomversnelling die toch wel ietsje harder gaat dan de vorige die we al hadden meegemaakt. Iedereen begint hard te peddelen en onze gids moet goed sturen. Dat gaat allemaal prima, want niemand valt eruit.

Get down!

roept de gids ineens heel hard. We moeten allemaal op de bodem van de raft gaan zitten want er is een natuurlijke glijbaan op komst. Gelukkig roept de gids wat we moeten doen, want anders waren we er zeker allang uitgevallen. Deze natuurlijke glijbaan is op dat moment het hoogtepunt van het raften.

klimmen_sjoa

Foto door Mariëtte van Beek

Letterlijk een hoogtepunt

We komen aan bij een grote rots, een volgend hoogtepunt. De gids vraagt of je hiervan af willen springen. Het is mij even niet duidelijk of dat dit weer een grapje is, maar die 15 meter zie ik wel zitten! We peddelen richting de rots en klauteren naar boven.
Als je het klimmen liever niet doet kun je in de raft blijven zitten terwijl degene die wel willen naar boven klimmen. Je kunt springen vanaf het midden van de rots, wat ook al hartstikke spannend is, of van bovenaf de rots.

Eenmaal bovenop de rots wijst de gids aan waar je ongeveer moet springen. Ik krijg het advies om over de boom heen te springen die uit de rots groeit. Terwijl de gids vanaf de raft begint af te tellen mag ik bijna gaan springen. Een, twee, en drie! Plons! Wat een fantastische ervaring.

Na alle adrenaline mag je de rivier verlaten en richting een warme douche gaan. Het busje van rafting centrum neemt je weer mee naar het landgoed waar je kan douchen en zelfs de sauna in kan gaan. De sauna sla ik over omdat ik weet dat er heerlijk eten op ons ligt te wachten. De noren kunnen goed ontzettend goed koken, ook al is dat nog niet zo bekend. Gezamenlijk met de gidsen praten we nog even na en sluiten we deze dag vol avontuur af.

Kaart van Fjell

[google-maps width=550 height=350]

Comments are closed.