Good Morning, Beijing: Tiantan Park in vroege ochtend 天坛公园

De vroege ochtend leent zich altijd goed om een stad te zien ontwaken. In Beijing doe je dat het beste in een willekeurig stadspark. Ik koos hiervoor het Tiantan Park uit, een uitgestrekt park in het zuiden van Beijing, locatie van de beroemde Tempel van de Hemel.

Tai Chi met stok…

Om 6 uur legde de nevel op deze kille aprilochtend nog een mysterieuze waas over het park. En wie soms dacht om 6 uur in de ochtend een heel Chinees park voor zich zelf alleen te hebben, die heeft het mis. Een deel van het park was beplant met lage boompjes van een meter of 6 hoog, die op een meter of 5 uit elkaar stonden. En veel bomen waren in het gezelschap van een Chinees die bezig was met Tai Chi oefeningen. In slow-motion werd een gevecht gehouden met een denkbeeldige vijand. Sommigen deden dat met behulp van iets dat op een zwaard leek. Maar ondanks al die ‘drukte’ was het stil… er heerste een serene rust. Een wat oudere man stond geheel  bewegingsloos exact in het midden van een cirkelvormig altaar. Twee schoonmaaksters veegden stoïcijns om hem heen met hun bezems.

Muziek

En terwijl ik zo door het park liep, dat heerlijk geurde naar de overdadig aanwezige bloesem in de bomen, hoorde ik flarden muziek in de verte. Automatisch liep ik in de richting van waar ik dacht dat de muziek vandaan kwam. Al snel herkende ik het soort muziek, het was de herkenbare driekwartsmaat van een wals, gespeeld door enkele violen en een piano. En toen ik de hoek om kwam van een gebouwtje, van waar achter de muziek klonk, zag ik een groep van zo’n 30 Chinezen druk aan het walsen op de muziek die afkomstig bleek uit een gettoblaster. Je zag duidelijk verschil in niveau: sommige mensen dansten alsof ze elke dag niets anders deden en anderen waren duidelijk nog druk doende de fijne kneepjes onder de knie te krijgen.

Inmiddels liepen de Tai Chi oefeningen duidelijk op hun einde; overal hoorde je allerlei soorten kreten en gebrul door het park. Het was afkomstig van de mannetjes die kort daarvoor nog in alle stilte druk in gevecht waren met een onzichtbare Darth Vader. Misschien vierden ze nu wel hun overwinning, wie zal het zeggen.

Het was half 8, er stopten nu steeds meer bussen met toeristen onderweg naar de Tempel van de Hemel. De mist loste op, de warriors veranderden weer in gewone mensen, de magie was gebroken.

Comments are closed.