Bulgaarse parels: Nessebar, Veliko Tarnovo en Plovdiv

Bulgarije wordt langzaam bekend als alternatieve bestemming voor de wintersport of een strandvakantie. Maar voor wie meer van Bulgarije wil zien dan alleen resorts als Zonnestrand, zijn in dit land ook volop historische en culturele rijkdommen te vinden. Bijvoorbeeld deze drie Bulgaarse parels.

Nessebar

Nessebar is een museumstadje op een klein schiereiland, waar zich 3000 jaar geleden al Thraciërs vestigden. Later werd ‘Mesembria’ een bloeiende Griekse handelsstad en ook met Constantinopel werd een levendige handel gedreven. Toen de Turken Bulgarije inlijfden, bleven ze handel drijven vanuit Nessebar. Ze lieten het stadje daarom grotendeels intact en mede hierdoor is Nessebar inmiddels door UNESCO aangewezen als werelderfgoed. Slenterend door de straatjes kom je vanzelf langs Byzantijnse kerken, houten windmolens en huizen uit de 18e en 19e eeuw met hun kenmerkende overhangende bovenverdiepingen. Nessebar ligt aan de Zwarte Zee en je kunt er eenvoudig per bus of boot naartoe vanuit de strandresorts in de buurt.Nessebar

Veliko Tarnovo

In het noordelijke binnenland van Bulgarije ligt de vroegere Bulgaarse hoofdstad Veliko Tarnovo. Ook tijdens een wandeling door Veliko Tarnovo kom je prachtige huizen uit de Bulgaarse renaissance tegen. Voor souvenirs en handwerk, zoals het herkenbare beschilderde aardewerk uit Bulgarije, kun je terecht in de Gurkostraat. Maar de belangrijkste bezienswaardigheid is de Tsarevets-heuvel, waar je de resten kunt bekijken van de oude vestingstad. ‘s Avonds wordt op deze heuvel regelmatig een show weergegeven die met licht en geluid de geschiedenis van deze plek verbeeldt. Als je wilt weten wanneer de show plaatsvindt, informeer dan even bij je reisleider of de receptie van je hotel.

Plovdiv

Meer naar het zuiden ligt de sfeervolle stad Plovdiv. Langs de smalle straatjes op de heuvels van Plovdiv vind je wel 150 gerenoveerde huizen. Vaak kun je ze ook van binnen bekijken. De prachtig bewerkte houten plafonds en brede vensterbanken met kleurige kleedjes erop maken dat echt de moeite waard. Ook het amfitheater mag je niet missen. Als je geluk hebt, kun je daar nog een concert of dansvoorstelling bijwonen. Maar Plovdiv heeft ook een modern winkelgebied met gezellige terrassen. Let wel even op als je een kopje koffie bestelt, want de Bulgaren drinken veel Turkse koffie, waarbij je moet oppassen dat je geen koffieprut inslikt. Speel je het op veilig? Vaak staat er ook ijskoffie op de kaart en dat smaakt prima op een warme Bulgaarse zomerdag.

Plovdiv-huizen

Comments are closed.