Festival ‘Normandie Impressionniste’

Normandië en de impressionisten hebben altijd een band gehad. Tal van schilders die tot die groep behoorden woonden en werkten in de regio. Men besloot met hier iets aan te doen om de gedachten aan hen levendig te houden. Waarlijke meesterwerken ontstonden hier.
800px-Pierre-Auguste_Renoir_021

In 2010 werd daarom het eerste Festival van de impressionisten gehouden. Tal van meesterwerken van deze beroemde school werden samen gebracht uit zowel musea als privécollecties. Dit evenement was zo een succes dat besloten werd het dit jaar opnieuw te organiseren.

Bijzonde groep kunstenaars

Van 27 april tot 29 september 2013 jaar staat Normandië opnieuw stil bij deze groep bijzondere kunstenaars. Het centrale thema is dit jaar water. Meer dan 600 culturele evenementen en animaties zullen het impressionisme opnieuw tot leven brengen.

Het festival zal het werk van de meesters op diverse manieren belichten. Er worden uiteraard schilderijen geëxposeerd. Maar men kijkt ook naar de invloed van het impressionisme op de hedendaagse kunst. Er is muziek, film, dans, toneel en fotografie. Er zijn lezingen en lichtshows. Gelegenheden tot gezamenlijke picknicks met rondleidingen. Kortom, teveel om op te noemen.

Nieuwe exposities

Ter gelegenheid van dit festival zijn er weer tal van nieuwe exposities ingericht. De twee grootste exposities zijn opgesteld in Het Museum voor Schone Kunsten in Rouen en in het Museum voor Moderne Kunst André Malraux in le Havre.

Rouen

In Rouen heet de expositie ‘La Couleur Réfléchie, l’impressionnisme à la surface de l’eau’. (De gereflecteerde kleur, het impressionisme aan het wateroppervlak). Hier worden ongeveer 100 werken van Manet, Renoir, en Monet tentoongesteld.

Le Havre

In le Havre heeft men de expositie de naam gegeven ‘Pisarro et les ports: Rouen, Dieppe, La Havre’. De werken van Camille Pisarro zijn geïnspireerd door de haven van Le Havre. De doeken zijn destijds geschilderd bij Hotel Continental, in de buurt van het museum. Ze zijn allemaal uitgevoerd rond het jaar 1900 vanuit een raam van dit hotel.

Naast de schilderijen van Camille Pisarro is er werk te bewonderen van zijn collega’s waaronder Claude Monet en Eugene Boudin. Naast de doeken is er een geweldige tentoonstelling te zien van foto’s die dateren uit dezelfde periode.

Voor liefhebbers van schilderkunst in het algemeen maar het impressionisme in het bijzonder is een trip naar Normandië zeker de moeite waard.

800px-Pierre-Auguste_Renoir_021

Comments are closed.