Khao Yai National Park en omgeving

Khao Yai, opgericht in 1962, is het oudste nationale park van Thailand Met een oppervlakte van meer dan 2100 km2 is het ook een van de grotere parken van het land. Khao Yai betekent “grote berg”. Het gaat om een langgerekte bergrug die de scheiding vormt tussen het centrale deel van Thailand en de Isaan. Het park strekt zich uit over 4 provincies, waarvan alleen Nakhon Ratchasima in de Isaan ligt. Het hoogste punt is Khao Rom op een hoogte van 1.350 meter. Khao Yai vormt feitelijk een eenheid met de aangrenzende parken, Thap Lan en Pang Sida.

De zuidelijke ingang van het park ligt op maar 125 kilometer van Bangkok. Vandaar dat Khao Yai razend populair is als uitstapje vanuit de Thaise hoofdstad; vooral in de weekeinden. Bekend zijn de beelden van de file die ontstaat op weg 2090 als een kudde olifanten traag de weg oversteekt.

In Khao Yai leven nog altijd ruim 300 wilde olifanten, maar ook tijgers, krokodillen en andere grote dieren hebben hier hun leefgebied. Behalve het eindeloze regenwoud biedt het park meer dan 40 watervallen en tal van uitzichtpunten. Je kunt tochten ondernemen met begeleiding van rangers.

Zie alles over het park op: www.thainationalparks.com/khao-yai-national-park

Overnachten in Khao Yai National Park

In het park zijn lodges en kampeerterrein. Net ten noorden van het park zijn langs de wegen 2090, 1016 , 3052 en zijwegen lange rijen resorts, restaurants en attracties. Booking.com heeft keuze uit ruim 360 accommodaties op de website. Op Thaise feestdagen kan het hier goed vol zitten. De prijzen voor een kamer lopen uiteen van THB 450 tot 18.000. Reken er op dat de prijzen over het algemeen wat duurder zijn dan in de rest van de Isaan.

Pak Chong

De stad Pak Chongstad is een prima uitvalsbasis. Er is keuze aan accommodaties. De stad ligt aan de Mittraphap bij de afslag naar weg 2090 naar het Khao Yai National Park.

Rimtarninn Hotel***

Goed en prettig ingericht hotel met zwembad en restaurant. Grote kamers. Ontbijt is mogelijk. Autoverhuur. Op 2 km van het centrum. Er is een avondmarkt en supermarkt in de buurt. Op 10 minuten lopen van het treinstation. Vanaf THB 1550. Via booking.

The 99 Inn Hotel*

Eenvoudig maar leuk en sfeervol hotel. Ruime kamers. Met airco. Koffie en thee service. In de omgeving van het Rimtarninn Hotel. Vanaf.THB 650.

In de omgeving van het station zijn tal van andere hotels en resorts. Ook voor eten en drinken is ruime keuze.

Vervoer

Je kunt met de bus of minibus over de Mittraphap naar Pak Chong. Reistijd ongeveer 3 – 3:30 uur vanaf Bangkok en anderhalf uur vanaf Khorat Terminal 2. In Pak Chong gaan ieder half uur songthaews bij de 7-Eleven naar het park.. Dit rit naar de ingang is 30 kilometer. Vandaar is het nog 14 naar boven naar het bezoekerscentrum. Je bent daar al de Isaan uit. Je kunt ook vanuit Pak Chong een excursie boeken.

Pak Chong heeft ook een treinstation. Er stoppen dagelijks 7 treinen uit Bangkok. De reistijd bedraagt 3 tot ruim 4 uur, afhankelijk van het type trein. De treinen vertrekken zeer vroeg in de morgen of later in de middag of in de avond vanuit Bangkok.

Gids

Een goede particuliere gids is JJ. Ze staat bekend om haar publieksvriendelijkheid. Je komt onder andere langs olifanten en watervallen. JJ weet de dieren te vinden 20) Deelname aan een groepstour kost THB 1.800 voor volwassenen en THB 900 voor kinderen. Dit is inclusief de toegang tot het park, anti-slangen sokken, lunch, water, frisdrank en regenkleding als het nodig is. JJ haalt je op bij het Hotel Pak Chong Market en brengt je daar terug. Kan ook vanaf een ander hotel of resort in of rond Pak Chong. JJ kan ook maatwerk leveren. Geef haar jouw wensen aan. jjtourguide@gmail.com Tel +66810665909.