Isaan

Het onbekende noordoosten van Thailand, de Isaan bestaat uit 20 provincies, een derde van Thailand, en heeft een oppervlakte van 168.000 km2. Dat is ongeveer 4 x Nederland. Er wonen ruim 22 miljoen mensen. Dat is een aantal miljoenen meer dan in Nederland, maar zij hebben wel een aanzienlijke grotere oppervlakte om te leven.

Bueng Kan

Bueng Kan is de jongste provincie van Thailand. Tot 2011 was het gebied onderdeel van de provincie Nong Khai. Het uiterste noordoosten van de Isaan gold als een geïsoleerde streek, maar de rubber bracht verandering. Lees de toeristische tips.

Nakhon Ratchasima (Korat)

Van alle provincies in de Isaan ligt Korat het dichtst bij Bangkok. Bergen zorgden echter voor een barrière. De provincie trekt weinig buitenlandse toeristen. Ontdek deze mooie regio.

Het uiterste noordoosten van de Isaan gold als een geïsoleerde streek, maar de rubber bracht verandering. In de provincie komt volgens de planning in 2023 een nieuwe brug over de Mekong die in Laos moet aansluiten op de super Highway naar China.

Tempel de Isaan regio

Minder dan 10 % van alle buitenlandse toeristen heeft ooit de Isaan bezocht. Dit betekent dat je geen massatoerisme en nauwelijks uitwassen daarvan zult tegenkomen. In Bangkok kijkt men vaak met een zekere minachting neer op het arme oosten. Veel inwoners zijn uit hun omgeving vertrokken om te werken in de toeristenindustrie, maar ook in andere werkvormen in Bangkok. Een deel van hun inkomsten wordt naar huis gestuurd om de familie te onderhouden. Een bron van inkomsten wordt gevormd door huwelijken van vrouwen met een westerse man. Naar schatting maken zij jaarlijks meer dan 225 miljoen euro over naar het noordoosten van Thailand. In de Isaan zelf leven ongeveer 30.000 farangs (westerlingen) met hun Thaise vrouw. Een aantal van deze koppels heeft een café, restaurant of resort.

Opmerkelijk was de aandacht van de vanuit westerse ogen niet altijd even democratische politieke leiders voor de Isaan. De in Bangkok vaak alom verguisde ex-premier Thaksin genoot in het noordoosten juist grote populariteit door het verbeteren en toegankelijk maken van de gezondheidszorg op het platteland. De armoede is beduidend teruggedrongen.

De Isaan was van oudsher vrij geïsoleerd. Langgerekte bergketens scheiden het gebied van de rest van Thailand. De agrarische sector is van oudsher het belangrijkste middel van bestaan. De Isaan geldt als de rijstschuur van Thailand. Andere belangrijke gewassen zijn cassave en suikerriet. Opmerkelijk is de toename van rubberplantages, terwijl in het zuiden van Thailand de rubberteelt juist grotendeel is verdwenen.

De lange en brede Mekong vormde lang een moeilijke barrière. Tussen de Isaan en Cambodja ligt een scheidingsgebergte. Door langdurige binnenlandse conflicten waren Cambodja en Laos ook vele jaren gesloten. Inmiddels overspannen vier bruggen de Mekong en is er levendig verkeer tussen Isaan en de landen Laos, Vietnam, Cambodja en China. Dit heeft ook duidelijk invloed op ontwikkelingen in de Isaan. De bedrijvigheid neemt toe. Steden en de voorzieningen groeien in razend tempo. Opmerkelijk is dat van de 5 grootste steden van Thailand er 3 in de Isaan liggen: Khon Kean, Udong Thani en Khorat.

De hogesnelheidsspoorlijn van China naar Singapore komt eraan. Deze is in Laos al gereed tot Vientiane aan de Thaise grens. In contrast daarmee is het leven op het platteland op veel plaatsen niet zo veel veranderd. Het is heerlijk reizen door het dagelijkse leven. Een kudde waterbuffels wordt voortgedreven over de weg. Het knetterende trekkertje “kwai lek” (ijzeren buffel) is veelzijdig inzetbaar om: het land te bewerken, mensen en gewassen te vervoeren en een waterpomp aan te drijven. De rijst ligt op het hete asfalt te drogen. De mensen op werk op het land zwaaien je toe. Een groepje zit te eten in de berm en nodigen je uit om aan te schuiven. Onverwacht beland je midden in een feest. Dit is het echte Thailand.

De Isaan kwam pas in 1707 als onderdeel van het koninkrijk Lao bij Siam, maar had nog lang een autonome status. Dit veranderde pas aan het einde van de 19e eeuw door de Franse koloniale expansiedrang. Het gebied ten oosten van de Mekong dat nu Laos vormt moest worden afgestaan aan de Fransen. Frankrijk werd ook de baas in Cambodja. Om verdere expansie van de Fransen te voorkomen kwam de Isaan kwam duidelijker onder het centrale gezag. Engeland wilde geen verdere aantasting van Thailand als bufferzone tussen de Engelse en Franse koloniale gebieden. Zo manoeuvreerde Thailand tussen Engeland en Frankrijk.

Veel inwoners van de Isaan spreken nog hun Lao-taal. Ze hebben hun eigen cultuur en gebruiken.

Eten doet men op matjes op de vloer. Kleefrijst met de vingers eten is populair en bij iedere maaltijd staan schalen met rauwe groenten. Op het menu staan delen van dieren die wij niet snel zullen eten. In het zuiden hebben de Khmers uit huidige Cambodja grote invloed gehad. Van de 9e tot de 15e eeuw behoorde dit deel bij het Khmer Rijk. De tempels uit deze tijd staan er nog altijd ter herinnering. In het zuiden van de Isaan wordt nog altijd Khmer gesproken. Op de universiteit van Maha Sarakham zijn enkele studies in het Khmer mogelijk.

Westerse invloed

Ook in de Isaan neemt de Westerse invloed toe. Na een periode van werken in Bangkok, Phuket en Pattaya keert men terug naar de geboortegrond en begint men een business. Pizza en spaghetti zijn inmiddels ook in de Isaan populaire gerechten. Een mes op tafel was van oudsher taboe in een Thais restaurant, maar de opmars van de steakhouses valt niet meer bij te benen. Tot in alle uithoeken stuit je op trendy koffietentjes. Buitenlandse speciaal-biertjes zijn in.

Natuur in Isaan

Nationale Parken

Een groot deel van de Isaan is vlak met diverse bergketens en ook wel geïsoleerde bergformaties. Veel bergachtige gebieden hebben de status van Nationaal Park. Diverse van deze parken zijn buitengewoon interessant door merkwaardige rotsformaties, watervallen en prehistorische vondsten. Er zijn 19 nationale parken in de Isaan. Verder zijn er andere beschermde gebieden.

In Nationale Parken zijn bungalows te huur en er zijn kampeerterreinen. Tenten, slaapzakken en slaapmatjes zijn te huur bij de rangers. Sommige parken bieden trekkings onder begeleiding van rangers. Volg altijd de aanwijzingen van de rangers op. De meeste dieren zijn schuw, maar blijf op 100 meter afstand van een wilde olifant.
Het drinken en het bezit van alcohol is niet toegestaan in nationale parken. Net als bij veel musea en andere bezienswaardigheden die onder de overheid vallen gelden voor buitenlanders aanzienlijk hogere toegangsprijzen dan voor Thai. De nationale beheerder is DNP. www.thainationalparks.com

Rivieren

De Mekong is een legendarische stroom water die voortdurend van uiterlijk verandert: van een gezapige rivier tot woeste stroomversnellingen. In het noorden en het oosten van de Isaan vormt de Mekong de grens met Laos. Aan de Mekong liggen leuke stadjes zoals Chiang Khan, Nong Khai, Nakhon Phanon, That Phanon en Khemmarat waar het ’s avonds levendig ontspannen is langs de rivier.

Minder bekend is de Mun (ook wel Moon). Met 900 kilometer is dit de grootste rivier die in Thailand ontspringt. De bron is in het Khao Yai National Park en de rivier vloeit bij Khong Chiam in de Mekong. Deze rivier meandert sterk. Op veel plaatsen zijn er oude waterlopen door afgedamde meanders. Opmerkelijk is dat er nauwelijks grotere plaatsen aan de Mun liggen, met uitzondering van Ubon Ratchathani en het tempelstadje Phimai. Een verklaring zou zijn dat de rivier regelmatig overstroomde en te gevaarlijk zijn als woonplaats. Tegenwoordig houden stuwdammen de Mun redelijk in toom. Op diverse plaatsen tref je leuke resorts aan de Mun.

Chi. Deze zijrivier van de Mun is langer, maar bevat minder water. Ook de Chi meandert sterk en kent dromerige, voormalige neven stroompjes. Bij de moerassen van Chonnabot tref je een authentiek stukje Isaan, waar de tijd heeft stilgestaan.

Naga, de beschermer van het water

Je komt ze overal tegen langs de Mun en de Mekong: de gigantische beelden van de naga, de mythische slang met de menselijke trekjes. De naga zou het resultaat zijn van geslachtsgemeenschap tussen mensen en slangen. Volgens de legende is de Mekong ontstaan door twee naga-koninginnen, die door het gebied slenterden. Veel Thai geloven dat er nog altijd naga’s diep in het water van de Mekong en de Mun voorkomen. De naga is de beschermer van het water. Aan het einde van de Boeddhistische vastentijd in oktober vinden grote feesten plaats die tussen 18 en 21 uur rond de vuurballen, die uit de rivier opstijgen en uit elkaar spatten.

Er is geen wetenschappelijke verklaring voor. Men neemt dat het om gassen gaat, die vanaf de bodem van de rivier komen. Door de warmte ontvlammen de gassen. Het verschijnsel doet zich slechts kort voor als de zon en de maan in een bepaalde stand ten opzichte van elkaar staan. Voor veel Thai zijn het de naga’s in de rivier die deze ballen uitstoten.

Roeiwedstrijden op de Mun en de Mekong

Veel tempels in het stroomgebied van deze rivieren hebben een eigen traditionele, lange boot met veel roeiers. Tijdens feestdagen nemen teams het tegen elkaar op.

Bezienswaardigheden en absolute hoogtepunten in de Isaan

Wat Phu Thok

Deze tempel in de province provincie Bueng Kan wordt gezien als de meest spectaculaire van Thailand. Gebouwd in en op een heuvel van 359 meter hoog. Om te komen moet je langs steile houten trappen omhoog naar zeven verschillende niveaus. Ongeschikt voor mensen met last van hoogtevrees.

Khao Yai National Park (provincie Nkahon Rachsima)

Dit uitgestrekte en meest bekende nationale Park van Thailand ligt voor een deel in de Isaan. In dit park leven grote dieren in het wild, waaronder meer dan 300 olifanten

Nakhon Phanom (provincie Nakhon Phanom)

Geen andere stad aan de Mekong kent zo een lang en levendig front langs deze legendarische rivier. Je kijkt uit op het grillige reliëf aan de overzijde. Je proeft hier de Vietnamese invloed van vroeger. Het fietspad langs de Mekong is uniek.

That Phanon (provincie Nakhon Phanom)

De 57 meter hoge cedi van de tempel Wat Phra is opgetrokken in een onmiskenbare Laotiaanse stijl. Van heinde en verre komen Thai voor een bedevaart naar deze belangrijkste tempel van het oosten van Thailand in deze stad aan de Mekong.

Pha Taem National Park (provincie Ubon Ratchatani)

Dit park is het meest oostelijk gelegen punt van Thailand. Vanaf een uitzichtpunt op een klif kijk je magistraal uit over de Mekong. In het park zijn merkwaardige, Freudiaanse steenformaties. Even verder stroomt het water van de Mun uit in de Mekong. Rivieren met twee kleuren, die zich als verf langzaam vermengen.

De bierflessentempel van Khun Han (provincie Si Sa ket)

De Wat Pa Maha Chedi Kaew van Khun Han is opgebouwd met inmiddels bijna 2 miljoen lege bierflessen. De groene flessen van Chang en Heineken en de bruine flessen van Singha en Leo zorgen voor een markante kleurschakering.

Khmertempel Phanom Rung op een vulkaan (provincie Buriram)

Tussen de vlakke rijstvelden toornt uit het niets een vulkaan met op de top de best geconserveerde Khmertempel van Zuidoost-Azië.

Historical Park Phimai (provincie Nakhon Ratchasima)

Midden in de stad is het Phimai historisch park met een aantal Khmer-tempels uit de 11e eeuw. Opmerkelijk is dat deze tempels zijn gebouwd als Bhoeddha-tempel, terwijl alle andere tempels uit deze tijd Hindoe-tempels waren.

Moerassen van Chonnabot (provincie Khong Kaen)

Midden in de Isaan liggen bij Chonnabot uitgestrekte moerasgebieden. Toch wordt er rijst verbouwd. De Thaise trekkertjes zouden hier wegzakken, maar gelukkig zijn er nog altijd waterbuffels. Het plaatsje zelf staat bekend om de zijde.

Chiang Khan, het pareltje aan de Mekong (provincie Loei)

Het stadje met de teakhouten huizen leek jarenlang in een diepe slaap, totdat yuppen uit Bangkok de charme aan de Mekong ontdekten.’s Avonds flaneert men langs de stalletjes in de Walking Street. Er zijn spectaculaire uitzichtpunten over de Mekong.

De Mekong op z’n mooist (provincies Loei en Nong Khai)

Tussen Chiang Khan en Si Chiang Mai slingert deze legendarische rivier zich tussen de bergen.

Klein Zwitserland in Loei (provincie Loei)

Deze provincie is bergachtig met diverse nationale parken. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is het Phu Krading National Park.

Eten & drinken

De keuken in de Isaan wijkt af ten opzichte van de rest van Thailand. Belangrijk is de kleefrijst, kao niauw, die langdurig met kruiden wordt gestoomd. De kleefrijst serveert men in een mandje. Het eten is pittig gekruid met koriander, pepers en dille. Bij het eten hoort een som tam salade met onder andere papaja, tomaat, garnalen, sperziebonen, gestampte pinda’s , knoflook en natuurlijk veel rode peper. Ook de gefermenteerde vis ontbreekt niet. Daarnaast komen rauwe groenten op tafel. Tafel is vaak niet het juiste woord, want traditioneel een men op de grond. De matjes worden keurig uitgerold. De westerse invloed is echter groot. De pizzeria´s en de steakhouses schieten ook in kleinere plaatsen als paddenstoelen uit de grond.

Steeds meer hotels bieden een American breakfast of een ontbijtbuffet met ook toast, ham en eieren. Een lekker Thais ontbijtje is een kao thom: rijstsoep. Je vindt zo’n stalletje bij de ochtendmarkt.

Je kunt ook de 7-Eleven binnen stappen. Gerechten kunnen daar in de magnetron. Steeds meer 7-Eleven’s hebben een zitje om het op te eten. Je kunt daar ook tijdens het eten je Smartphone opladen. 7-Eleven kent ook een bezorgdienst.

Doe je dagelijkse boodschappen echter zoveel mogelijk in plaatselijke winkeltjes. Zo ondersteun je de bevolking het meest. Onderweg kun je bij een soep stalletje een smakelijke kwai tie jouw nuttigen. Deze noedelsoep wordt ter plekke voor je bereid. Kijk hoeveel ingrediënten er in gaan. Bij ieder stalletje smaakt de soep weer anders.

Vooral langs de oevers van rivieren of aan meertjes vind je gezellig tuinrestaurants met sfeerlampjes die wij in de kerstboom hangen. Er is lang niet altijd een Engelse menukaart. Veel Thai hebben echter tegenwoordig een vertaalprogramma op hun smartphone. Je kunt ook jouw favoriete gerechten in het Thais op jouw smartphone zetten.

Maaltijden kunnen een pittige dosis hete pepers bevatten. Kun je daar niet tegen vraag dan nadrukkelijk om “mai phet” Niet heet. Vaak krijg je als reactie “nit noi” een beetje. Maar wat is “een beetje”? Eten is over het algemeen veilig door de “safe food” campagne van de Thaise overheid.

Avondleven

Voor de Thai eindigt de dag om 18:00 uur. Daarna gaat men naar de avondmarkt om te eten en inkopen te doen. Vaak is dat na 20:00 uur al snel afgelopen. Uitgaan ’s avonds is eten en drinken.

In plaatsen met meer dan zo’n 10.000 inwoners tref je in de regel restaurants met live muziek. Bars in westerse stijl tref je doorgaans alleen aan in de grotere steden. Wel zijn er langs uitvalswegen simpele karaoke tentjes met harde muziek en al dan niet met dames die hun diensten aanbieden. In de grotere steden vind je bars die voornamelijk door westerlingen worden bezocht. Ook sommige kleinere plaatsen met voldoende westerlingen in de omgeving hebben een “farangbar”.

Thaise jongeren gaan massaal uit hun dak in een Tawang Dang, of Tawan Daeng: een grote club met Isaan country rock. Bands treden live op al dan niet omgeven door een show. De meeste provinciehoofdsteden in de Isaan hebben wel een Tawan Daeng of iets gelijks. In deze clubs geldt geen dress code. De bezoekers kleden zich informeel. De prijzen vallen doorgaans mee. Kan per vestiging verschillen.

Waar kun je overnachten in de Isaan in Thailand?

Er komen steeds meer goede hotels, resorts en guesthouses, met ook zwembad. Een aantal is van Thai/westerse koppeltjes. Op het platteland tref je overal bungalows, die ook per nacht verhuurd worden. Je herkent ze aan de rijtjes huisjes met de puntdaken. Bij de ingang staat een bord met de prijs. De tekst is alleen in het Thai, maar “WiFi” is herkenbaar. Zij bieden steeds meer comfort, met airco, eigen sanitair met warme douche. Veel mogelijkheden zie op Google Maps. Je kunt ook zoeken op de bekende booking-sites,als :

Kijk goed naar de reviews van Isaan hotels

Op www.google.com/travel/hotels zie je prijzen via de diverse boekingssites onder elkaar. Op de kaartjes van Google Travel staan ook hotels aangegeven die niet op een boekingssite staan. Soms kun je wel reviews vinden.

Tip: als er voldoende kamers vrij zijn volgens de site, ga dan naar de receptie en vraag naar hun walk-in-tarief. Laat op je smartphone de prijs zien op de boekingssite en vraag om deze prijs. Het hotel hoeft dan geen commissie te betalen aan de boekingssite. Vragen om een “discount” is in Thailand heel gebruikelijk.
Krijg je op een boekingssite het beeld dat het aardig vol loopt, ook in andere hotels in de omgeving, leg dan vooraf de boeking vast. Let op dat prijzen op sites ook nog wel eens kunnen stijgen of zakken.

Kamperen

Ook buiten Nationale Parken zijn kampeermogelijkheden, zoals aan de Mekong bij Chiang Khan. Ingerichte tenten zijn te huur. Je kunt ook bij https://thailandoutdoorshop.com/, Decathlon in Bangkok of The Mall in Khorat, of in een grote BigC een goedkoop tentje kopen en deze voor je terugreis weer te zien verkopen. Zie meer over kamperen in Thailand op: www.thailandadventureguide.com/camping-in-thailand/. Glamping, overnachten in een luxe tent met alles erop en eraan, zoals airco en televisie, is ook in de Isaan in opmars.

Langer verblijf

De Isaan leent zich ook uitstekend voor een overwintering. De plaatselijke bevolking loopt in dikke jassen en met mutsen op als de thermometer in december daalt tot een minimum van 14 graden, of soms zelfs nog lager. Voor ons is dat natuurlijk ideaal. Het is gemakkelijk en kan voordelig zijn om een bungalow te huren voor een langere tijd. Het dagelijkse leven is goedkoop, als je maar geen gekke dingen doet.

Reizen naar de Isaan

Voor je Isaan reis heb je een visum nodig. Bekijk de vereisten voor het Thailand visum. Zonder geldig visum kun je niet naar Isaan reizen. Mocht je tijdens jouw reis in de Isaan jouw visum moeten verlengen, dan kan dat bij de Immigration. Het beste is als je vooraf de formulieren ophaalt en ingevuld met alle benodigde bescheiden naar het kantoor gaat. Er zijn kantoren in de volgende steden in de Isaan:

 • Bueng Kan
 • Buriram
 • Chaiyaphum
 • Kalasin
 • Mukdahan
 • Nakhon Phanom
 • Nahkon Rarschasima
 • Nong Khai
 • Roi Et
 • Sakhon Nakhon
 • Si Sa Ket
 • Ubon Raschathani
 • Udon Thani

De kantoren zijn tussen 12:00 en 13:00 gesloten. Houd rekening met Thaise feestdagen, want dan zijn de kantoren gesloten. Hier vind je de juiste locaties

Vliegen

Let op de vluchten van en naar Bangkok. Thai Smile Airways www.thaismileair.com/en , Bangkok Airways www.bangkokair.com en Thai Vietjet www.vietjetair.com/Sites/Web/en-US/Home vliegen vanaf Bangkok-Suvarnabhumi (BKK), waar ook de intercontinentale vluchten uit Europa landen.
Thai AirAsia www.airasia.com en Nok Air www.nokair.com vliegen vanaf Bangkok-Don Muang(DMK), de oude luchthaven. Er gaan pendelbussen tussen beide luchthavens.
Je kunt bij een transfer op Suvarnabhumi van een internationale vlucht naar een van de luchthavens in de Isaan je bagage niet laten doorlabelen. Dit geldt ook voor de terugreis uit de Isaan. Je moet altijd je bagage ophalen bij de band en opnieuw inchecken bij de juiste terminal.

De Isaan heeft de volgende luchthavens:

 • Udon Thani (UTB), vluchten Bangkok BKK en DMK, Chiang Mai, Hua Hin, Phuket
 • Khon Kaen (KKC), vluchten Bangkok BKK en DMK, Chiang Mai, Phuket
 • Ubon Ratchathani (UBP), vluchten Bangkok BKK en DMK, Chiang Mai
 • Roi Et (ROI), vluchten Bangkok DMK
 • Loei (LOE),vluchten Bangkok DMK
 • Buriram (BTV), vluchten Bangkok DMK
 • Nakhon Phanom (KOP), vluchten Bangkok DMK
 • Sakhon Nakhon (SNO), vluchten Bangkok DMK

Op al deze luchthavens kun je een auto huren. Bij een aantal grote verhuurders kun je de auto ook op een andere luchthaven inleveren.

Met de trein

Vanuit Bangkok loopt de North Easteren Line. Deze splitst zich in de Isaan in een tak naar Buriram, Surin en Ubon Ratchathani een tak naar Khon Kean, Udon Thani en Nong Khai. Alle treinen naar de Isaan stoppen ook in historische stad Ayutthaya, zodat je een combinatie kunt maken.

Thailand kent een eerste, tweede en derde klasse. Nu is het niet zo dat alle treinen drie klassen hebben. Ordinary Trains, die overal stoppen, hebben meestal alleen maar derde en tweede klasse. De Express-treinen hebben in de regel geen rijtuigen derde klasse. Bij de Rapid kan het per trein verschillen. Daarnaast zijn ook tariefsverschillen tussen niet-airco en airco.

Er gaan nachttreinen, waarin je redelijk comfortabel kunt slapen. In de tweede klas achter een gordijn. De benedenbedden (lower beds) zijn ruimer en kosten wat meer. In de eerste klas zijn er twee bedden in een afsluitbare coupé. Reis je alleen, dan kun je tegen een toeslag van THB 400 een hele coupé reserveren. Reis je met vier mensen, bijvoorbeeld een gezin, dan kan een tussendeur tussen twee coupés geopend worden, zodat er een grotere ruimte ontstaat.

In de Express en de Rapid is een restauratie. Het personeel komt langs op bestellingen op te nemen. Er wordt geen alcohol geserveerd in treinen. Alcohol is verboden. In de stations wordt geen alcohol verkocht. Thaise treinen rijden op smalspoor. Op lange stukken is enkelspoor. Veel infrastructuur is verouderd, maar er wordt druk aan het spoor gewerkt. Op een paar vernieuwde stukken halen de treinen meer dan 90 kilometer, maar meestal is dit een stuk trager. Vaak zijn bussen aanzienlijk sneller dan de trein. Vertragingen van de trein komen vaak voor. Neem dus de tijd.

Online-kaartjes zijn aanzienlijk duurder dan bij het loket op de stations. Reisbureautje die kaartjes verkopen halen kaartjes bij een station op. https://www.thailandtrains.com/north-eastern-line-timetable/

Vervoer over de weg in de Isaan

Belangrijkste verbindingsweg is de De Mittraphap (weg 2) van Bangkok naar de Laotiaanse grens bij Nong Khai, maar er zijn ook andere verbindingen. Ook binnen de Isaan zorgen hoofdwegen voor goede verbindingen. Steeds meer hoofdwegen worden vierbaans. Naast de highways kent Thailand ook Rural Roads met afwijkende blauwe borden voor de wegnummers. Deze wegen vallen onder een ander departement. In de Isaan zijn ook veel ongenummerde wegen.

Met de bus

Thailand. Er zijn grote verschillen in comfort: er rijden ordinary bussen, maar ook bijvoorbeeld first class, of V.I.P. Bussen kunnen eruit zien als een bonte kermisattractie. Steden kunnen diverse busstations hebben. Sommige maatschappijen hebben hun eigen busstation. De meeste bussen vertrekken in Bangkok van het noordelijk busstation Chatuchak, ook wel Mo Chit-II, of Morchit.

Nakhonchai Air Company www.nakhonchaiair.com heeft een eigen terminal. Zie hier een overzicht van hun buslijnen https://www2.nakhonchaiair.com/view/busroute
Een andere maatschappij is Sombat Tour: www.sombattour.com
Er gaan ook staatsbussen: http://www.transport.co.th/index.php/th/history-english.html

Vervoer in de Isaan

Openbaar vervoer is in de Isaan goed geregeld. Tussen de grotere steden rijden luxe bussen. Tussen deze steden en kleine plaatsen rijden meer eenvoudige bussen: ook minibussen. Op het platteland rijden songtaew’s. Dit zijn pickups met in de laadruimte twee banken in de lengte.

Het kan zijn dat kleinere plaatsen niet met elkaar verbonden zijn. Hiervoor moet je eerst naar een grotere plaats. Afgelegen accommodaties kunnen hun gasten ophalen en wegbrengen van of naar een busterminal, station of luchthaven. De accommodaties kunnen ook informatie geven over vervoersmogelijkheden.

Liften is in de Isaan geen enkel probleem. Je steekt langs de weg je duim omhoog en er stopt altijd wel snel een auto. Een vergoeding wordt in de regel afgeslagen.

Auto huren

Je kunt in de grotere steden in de Isaan een auto huren. Dit kan ook op de luchthavens. Je hebt een internationaal rijbewijs nodig. Let wel op de verzekering. In het Thaise verkeer geldt de hiërarchie van de grootste. Pas op voor spookrijders op de vluchtstroken. Dit zijn vooral scooters, of motoren. Sommige hebben een brede zijspan.

In Thailand rijdt het verkeer links, maar inhalen doet men in de praktijk zowel rechts als links. Niet al te snel rijdende vrachtauto’s hebben de neiging om op een vierbaansweg op de rechterrijstrook te blijven rijden. Op bergwegen nemen veel Thai de bochten zo kort mogelijk te nemen via de verkeerde kant van de weg. Wees hierop voorbereid.

Scooter huren

Ook in de Isaan zijn scooters te huur, maar pas op: ze zijn geen 50CC maar 125CC. Je hebt dan ook een internationaal motorrijbewijs nodig en je moet een helm op. Heb je dat niet en je raakt betrokken een ongeval, dan betaalt jouw verzekering niet. Je riskeert ook een boete. Veel Thai rijden zonder helm op een scooter, maar sommige politiemensen richten zich vooral op westerlingen. Niet alle verhuurders zijn even bonafide. Doe een oproep op een forum, of iemand ervaring heeft met de verhuurder die je op het oog hebt. Maak waar de verhuurder bij staat foto’s van de scooter, zodat je altijd aan kunt tonen dat je de scooter in de dezelfde staat weer inlevert en je borgsom terug krijgt. Geeft nooit je paspoort af als onderpand. Ook accommodaties kunnen huurscooters regelen. Bij veel verkeersongevallen in Thailand zijn scooterrijders betrokken. Let op in de bergen. Het zijn automaten. De remmen kunnen oververhit raken.

Op de fiets

De Isaan is met veel kleine weggetjes is een waar fietsparadijs. Je ziet en je ruikt alles. Je wordt overal enthousiast begroet. Je komt op plekjes en dorpjes die door het gemotoriseerde verkeer voorbij gesuisd worden. De fiets is het juiste vervoermiddel om het dagelijkse leven in de Isaan te beleven. Handig is een kaartenprogramma op je smartphone zoals OsmAnd+. Praktisch alle weggetjes in Thailand staan op Google Streetview.

Fiets in het vliegtuig naar de Isaan

Je kunt je eigen fiets meenemen naar Thailand. Luchtvaartmaatschappijen hanteren allen verschillende regels en toeslagen. De fiets kan mee op binnenlandse vluchten. Ook hier heb je maken met verschillende regels en tarieven. Veel binnenlandse luchthavens hebben een kleine scanner voor bijzondere bagage. Betekent dus vaak dat je jouw fiets een stuk kleiner moet maken.

Laat voor een binnenlandse vlucht met een fiets je ticket boeken door een reisbureau met de logo’s van luchtvaartmaatschappijen. Zij bellen met de luchtvaartmaatschappij over de voorwaarden en nemen het regelen van de fiets dan voor je mee.

Maak je gebruik van een arrangement van Asian Way Of Life, dan regelen zij het vervoer van jouw fiets www.awol.nl.

Fiets in de trein

In een aantal treinen kan de fiets mee. Het kan zijn dat jouw fiets met een andere trein gaat. Geen zorg, want het komt altijd goed. Zie: www.thailandtrains.com/carrying-bicycles-on-thailand-trains/. Op de stations kan men op de geprinte dienstregeling aangeven welke treinen fietsen vervoeren.

Fiets in de bus

De fiets kan vaak mee in de bus: ook in diverse minibussen kan plek worden geregeld.. Kan soms enig onderhandelen geven. In de regel moet je THB 100 betalen aan de bestuurder. In luxere bussen kan dat een officieel kaartjes zijn van 200 THB. Veel bussen rijden tegenwoordig op gas. De gastanks zijn ingebouwd in de bagageruimtes onderin de bus. Er is dan weinig ruimte voor fietsen, dan kan het zijn dat je jouw fiets wat kleiner moet maken. De grote busmaatschappij Nakhonchai Air neemt géén fietsen mee.

Fietsverhuur

In Bangkok verhuurt. VeloThailand goede trekkingfietsen met tassen, fietscomputer en alle accessoires voor een lange tocht. Je neemt de fiets dan mee in de bus, de trein of het vliegtuig naar de Isaan. VeloThailand zit in zijstraatje Soi 4 van Samsen Road. Dit is niet ver van Khao San Road. www.velothailand.com

Je kunt in Thailand ook een fiets kopen en voor vertrek weer verkopen. Er hebben reizigers met succes fietsen te koop aangeboden in de backpackerswijk rond Khao San Road. In de grote steden in de Isaan, zoals, Udon Thani, Khon Kean en Ubon Ratchatani tref je betere fietsenzaken. Op https://bicyclethailand.com/information/bike-stores/ vind je een aantal fietsenzaken per provincie.

De e-bike staat in Thailand nog in de kinderschoenen. Wat er in Thailand rondrijdt is van slechte kwaliteit uit China of Vietnam. Er zijn in de Isaan ook accommodaties die fietsen verhuren of gratis door gasten laten gebruiken. Deze fietsen zijn in de regel zeer eenvoudig en alleen geschikt voor een kort ritje. Diverse hotels resorts en guesthouses hebben ook lokale routes.

Fietscafé

Een opkomend fenomeen in Thailand is het fietscafé, waar fietsers elkaar ontmoeten. Op zondagmorgen vertrekt vanaf hier de plaatselijke fietsclub. Het is een leuke ervaring om mee te fietsen met een Thaise groep. Hun kleding is opmerkelijk. Zoveel mogelijk zonnestralen worden tegengehouden. Er zijn ook fietscafés met een werkplaats. Je kunt een drankje of wat eten bestellen en ondertussen wordt je fiets gerepareerd.

De Nederlandse reisorganisatie Asian Way of Life (AWOL) heeft diverse fietsroutes in de Isaan. Hun reizen zijn individueel. Het pakket bestaat uit een retourticket, inclusief het meenemen van jouw fiets op de vlucht, en een goed beschreven route. In Thailand word je met jouw fiets vanaf de luchthaven opgehaald en naar een goed hotel met zwembad gebracht. Na twee nachten wennen en acclamatiseren stap je met een routeboekje en informatiepakket op de fiets. In het routeboekje staat een keuze aan accommodaties onderweg. Deze regel je zelf. Zo bepaal je jouw eigen dagafstanden. Aan het einde is weer een overnachting en vervoer naar de luchthaven voor je geregeld. AWOL ondersteunt je voor, tijdens en na de reis. AWOL heeft een agent in Thailand. www.awol.nl . E-bikes mogen echter niet mee tijdens de vlucht.

Wat is de beste reistijd voor de Isaan?

In de regentijd van mei – oktober is alles groen in de Isaan en staat veel in bloei. Vijvers zijn rood door de waterbloemen. De watervallen spetteren er lustig op los. Met de regen valt het mee. Vaak een bui aan het einde van de dag. Het venijn zit vaak in de staart in maanden september en oktober. De overstromingen van de Mun zijn berucht. In september en oktober 2021 stonden grote gebieden langs de rivier vele weken onder water. De “koude tijd” van november – februari is een prima reistijd. In het begin is alles nog groen na het regenseizoen. Later vallen watervallen droog. In de warme tijd maart – april verdort het landschap. De temperaturen zijn dan in de Isaan onaangenaam.

Gezondheidszorg

Ziekenhuizen zijn wijd verspreid in de Isaan. De grotere ziekenhuizen in de provinciale hoofdsteden hebben doorgaans voldoende poliklinieken voor uiteenlopende specialistische hulp. Het lijkt of de artsen en de verpleegkundigen op patiënten zitten te wachten. Artsen spreken doorgaans Engels. Vaak doen Thaise medische specialisten een deel van hun opleiding in het buitenland. De medici bezoeken ook internationale congressen.
Kleinere plaatsen hebben een medische post. In de regel zijn hier alleen verpleegkundigen. De gebouwtjes lijken allemaal op elkaar.

Gebruik je medicijnen, zorg voor voldoende voorraad. Vraag bij jouw apotheek in Nederland naar een internationale beschrijving. Het kan zijn dat jouw geneesmiddel in Thailand niet aanwezig is. Dan is er altijd wel een alternatief. Vraag dit vooraf aan jouw huisarts. Ga tijdig voorafgaande jouw reis langs bij de GGD, of een andere deskundige instelling voor tropische ziektes voor een consult. Raadpleeg vooraf een vaccinatiekliniek.

Shopping en meer

Geldzaken

In alle plaatsen met meer dan een paar duizend inwoners tref je ook in de Isaan PINautomaten (geldautomaten) of wel een ATM. Bankgebouwen hebben een dominante gevel. Die kun je niet missen. De automaten van de Bangkok Bank bieden de beste koers. Ook bij de 7-Eleven’s staan automaten. Je kunt jouw gewone bankpasje alleen gebruiken om te pinnen. Standaard is je pasje alleen maar geldig in Europa, maar je kunt je pasje uitbreiden naar heel de wereld. Het kan wel eens zijn dat een bepaalde automaat niet reageert op jouw pasje. Dan ga je naar de volgende automaat.

Let op bij cash-geld wisselen bij een bank. De koers kan onvoordelig zijn. Geldwisselaars zoals Superrich in de kelder van Bangkok-Suvarnabhumi Airport bieden doorgaans een betere koers. Superrich zit ook in grotere steden in de Isaan, zoals in Central Plaza in Udon Thani. Ook andere wisselaars bieden gunstige koersen. Kijk en vergelijk. Biljetten van 50 euro leveren een betere koers op dan biljetten van 20.euro Nog beter zijn biljetten van 100 euro. Deze zijn echter niet gangbaar in Nederland. Let op je reisverzekering, want cash-geld is doorgaans niet of slechts beperkt verzekerd. Tip: Bestel voor je reis contant geld bij GWK-Travelex voor de 1e dagen in de Isaan.

Alleen in grotere hotels en duurdere winkels kun je met een creditcard betalen. Let op of er geen commissie in rekening wordt gebracht. Tickets voor de trein, het vliegtuig of langeafstandsbussen kun je met een creditcard betalen. Je creditcard is verzekerd. Ongewenste transacties met een creditcard kun je doorgaans ongedaan laten maken. Heb altijd de alarmnummers van jouw bank bij de hand om bij verlies of diefstal onmiddellijk jouw pasjes te blokkeren.

Mobiele bereikbaarheid en mobiel bellen in Isaan/Thailand

Tot in de diepste uithoeken van de Isaan ben je mobiel bereikbaar en is er 4G- en 5G-bereik. Informeer vooraf bij je provider naar jouw abonnement voor bellen/internet buiten Europa. Het kan zijn dat je voor Thailand op hoge kosten komt en per dag een vast bedrag betaalt. Het slimste is een Thais simkaartje met 4G, of 5G en Thais telefoonnummer in je telefoon te laten stoppen. Dit betekent dat je niet met jouw eigen nummer kan worden gebeld, maar geef jouw Thaise nummer door aan de mensen voor wie je bereikbaar wilt zijn. Met een esim op je Nederlandse nummmer kun je deze Thaise simkaart als 2e nummer toevoegen aan je telefoon en ben je op beide nummers bereikbaar. Je bent dan niet veel geld kwijt en ook telefoneren is Thailand is spotgoed. Je kunt beltegoed op jouw telefoon laten zetten. Als je WhatsApp hebt ben je wel via WhatsApp bereikbaar en kun je gewoon gratis via WhatsApp bellen.

Een provider als www.ais.co.th biedt goede service. Ze zitten overal in Thailand en zijn herkenbaar aan de groene banaan. Je kunt je beltegoed ook opwaarderen in de 7-Eleven. Hotels, restaurants en zelfs veel kleine koffietentjes bieden vaak WiFi aan.

Welke provincies kent de Isaan

In de Isaan heb je de volgende provincies:

 • Amnat Charoen
 • Bueng Kan
 • Buriram
 • Chaiyaphum
 • Kalasin
 • Khon Kaen
 • Loei
 • Maha Sarakham
 • Mukdahan
 • Nakhon Phanom
 • Nakhon Ratchasima
 • Nong Bua Lamphu
 • Nong Khai
 • Roi Et
 • Sakon Nakhon
 • Si Sa Ket
 • Surin
 • Ubon Ratchatani
 • Udon Thani
 • Yasothon
  • Verkeersbureaus en VVV’s in de Isaan

   T.A.T. (Tourism Authority of Thailand) is de officiële organisatie voor het toerisme. Je ziet vaak bij een reisbureautje “tourist information” staan, maar dit is alleen om excursies en tickets te verkopen.

   Tourism Authority of Thailand Bueng Kan

   16 5 Mukkha Montri, Tambon Mak Khaeng, Mueang Udon Thani District
   41000 Udon Thani
   Thailand
   Telefoon: +6642325407


   Twitter: twitter.com/thailandfanclub
   Facebook: facebook.com/amazingthailand
   YouTube: youtube.com/user/tourismthailand
   Instagram: instagram.com/tourismthailand

    

   Neem contact op met Verkeersbureau Bueng Kan

   Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

   • Schrijf je vraag in het Engels.

   Meer VVV kantoren in de Isaan

   In de Isaan zijn de volgende officiële kantoren voor toeristeninformatie (Helaas zijn diverse kantoren niet centraal in de stad).

   TAT Khon Kaen-
   277 / 20-21 Klang Mueang Road,
   Amphoe Mueang, Khon Kaen 40000
   Tel. +6643227714-5
   E-mailadres: tatkhkn@tat.or.th
   Verantwoordelijk voor de provincies: Khon Kaen, Roi Et, Kalasin en Maha Sarakham
   TAT Loei
   District Office Charoenrat Road,
   Tambon Kut Pong, Amphoe Mueang,
   Loei 42000
   Tel.+6642812812;+6642811405
   E-mailadres: tatloei@tat.or.th
   Verantwoordelijk voor de provincies: Loei en Nong Bua Lam Phu
   TAT Nakhon Phanom
   184/1 Suntornvijit Road,
   Tambon Nai Mueang, Amphoe Mueang,
   Nakhon Phanom 48000
   Tel. +664251 34901
   E-mailadres: tatphnom@tat.or.th
   Verantwoordelijkheid voor de provincies: Nakhon Phanom, Sakon Nakhon en Mukdahan

   TAT Nakhon Ratchasima
   2102-2104 Mitraphap Road,
   Tambon Nai Mueang, Amphoe Mueang,
   Nakhon Ratchasima 30000
   Tel. +6644213030; +6644213666
   E-mailadres: tatsima@tat.or.th
   Verantwoordelijk voor de provincies : Nakhon Ratchasima en Chaiyaphum

   TAT Surin
   Toeristeninformatiecentrum Surin
   355 / 3-6 Thessaban Road 1,
   Tambon Nai Mueang, Amphoe Mueang,
   Surin 32000
   Tel. +664451 44478
   E-mailadres: tatsurin@tat.or.th
   Verantwoordelijk voor de provincies : Surin en Si Sa Ket

   TAT Buri Ram
   654/15 Boonsiri Home 7,
   Tambon Isan, Amphoe Mueang,
   Buri Ram 31000
   Tel. +6644634722
   E-mailadres: tatburiram@tat.or.th
   Verantwoordelijk voor de provincie: Buri Ram

   TAT Ubon Ratchathani
   264/1 Khuenthani Road,
   Amphoe Mueang, Ubon Ratchathani 34000
   Tel. +6645243770; +6645250714
   E-mailadres: tatubon@tat.or.th
   Verantwoordelijk voor de provincies: Ubon Ratchathani, Amnat Charoen en Yasothon

   TAT Udon Thani
   16/5 Mukmontri Road,
   Tambon Makkheng, Amphoe Mueang,
   Udon Thani 41000
   Tel. +66423254067
   E-mailadres: tatudon@tat.or.th
   Verantwoordelijk voor de provincies: Udon Thani, Nong Khai en Buang Kan

   Kaart van Isaan